1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sammatin kirjailijakodin idylli synnytti uuden prosaistin – Ollikaiset jättävät talon haikein mielin

Eeva Joenpellon kirjailijakodissa Lohjan Sammatissa on asukkaiden vaihdon aika. Aki Ollikainen perheineen tekee parhaillaan lähtöä ja syksyllä taloon muuttaa Maritta Lintunen. Kesän ajan Vares-Kantola on Joenpellon perikunnan käytössä.

Kuva: Yle

Aki Ollikainen käyskentelee kirjailijakodin pihalla mietteliäänä. Luumupuu kukkii kohta ja punarinta on tehnyt pesän lasten muovilelun sisään. Leikkikeittiö saa jäädä toistaiseksi sijoilleen, vaikka perhe muuttaa tänä viikonloppuna pois kirjailijakodista.

– Olisihan täällä kauemminkin viihtynyt. Kesän yli olisi ollut mukava olla, kun täällä on niin kaunista. Toisaalta aikansa kutakin ja onhan tässä se hyvä puoli, että tavarat on jo valmiiksi pakattu, Ollikainen naurahtaa.

Kirjailijakodissa on astioita myöten kaikki valmiina, joten omia tavaroitaan perhe ei ole taloon juuri purkanut. Tällä kertaa muuttomatkakin on huomattavasti edellistä lyhyempi. Aikaisemmin Kolarissa asunut perhe muuttaa tällä kertaa parinkymmenen kilometrin päähän Lohjan keskustaan.

Talo kiinnostaa muutamia hakijoita kerrallaan

Kirjailijakodin eli Vares-Kantolan asumisoikeutta voi hakea WSOY:n kirjallisuussäätiöltä. Kovin suurta tunkua taloon ei ole, vaikka siellä vietetty aika on siivittänyt jo usean kirjailijan uraa ja synnyttänyt yhden kokonaan uuden. Aki Ollikaisen vaimo Milla on saanut kirjailijan uransa alulle Sammatissa.

– Talo on kuitenkin niin maalla. Täytyy olla tietyntyyppinen ihminen, että siellä pystyy ylipäätään olemaan. Kun Joenpelto on vielä  testamentannut talonsa nimenomaan pitkän proosan kirjoittajille, niin sekin hiukan karsii hakijoita, WSOY-kirjallisuussäätiön asiamies Annaliina Rintala luonnehtii.

Tällä kertaa taloon oli kolme hakijaa, jotka kaikki olisivat Rintalan mukaan sopineet talon asukkaiksi yhtä hyvin. Lopulta valituksi tuli Maritta Lintunen, joka muuttaa taloon syksyllä. Kesän ajan kirjailijakoti on Eeva Joenpellon perikunnan käytössä.