1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Elina Warstan kortissa on supersankareita – "Sekä tytöt että pojat voivat samaistua siihen maailmaan"

Sinisessä kortissa poika skeittaa lippis liehuen ja pinkissä kortissa tyttö kerää kukkia koriin. Lasten syntymäpäiväkortit suunnataan selvästi sukupuolen mukaan. Yle Keski-Pohjanmaa pyysi kuvittaja Elina Warstaa piirtämään pienelle päivänsankarille unisex-kortin.

Kuva: Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Piirrä syntymäpäiväkortti, jonka voisi antaa noin 7–8-vuotiaalle tytölle tai pojalle. Kuvittaja ja graafinen suunnittelija Elina Warsta otti tehtävänannon vastaan ja tuli piirtämään korttia toimitukseen.

Warsta päätyi tekemään humoristisen ja sarjakuvatyyppisen kortin. Lopputuloksessa on kaksi supersankariksi pukeutunutta pandakarhua, jotka verryttelevät lihaksiaan.

– Supersankaruus on semmoinen maailma, johon sekä tytöt että pojat voivat samaistua leikeissään. Ideana on myös se, että jokainen on sankari siinä, mitä on ja voi olla ylpeä siitä.

Ideana on se, että jokainen on sankari siinä, mitä on ja voi olla ylpeä siitä.

Elina Warsta

Typografia on kortissa keskeisessä roolissa. Värimaailmaltaan kortti on hillitty sekä pelkistetty, ja Warsta vältti tietoisesti esimerkiksi sinisen ja vaaleanpunaisen käyttämistä. Kortti on mustavalkoinen, lisäksi siinä on ruskean eri sävyjä. Hänen mukaansa on yksioikoista ajatella, että lapset kaipaavat vain kirkkaita värejä.

Vaikka kyseessä on unisex-kortti, Warsta halusi, että sukupuolet näkyvät lopputuloksessa. Tyttöpandalla on päässään pieni kruunu ja yllään uimapukumainen asu.

– Minusta on tärkeää, että jokainen on sukupuolestaan onnellinen. Sitä ei tarvitse mitenkään väistellä. Suurin osa lapsista kuitenkin varmasti haluaa tuoda esiin sitä että on tyttö tai poika – jokainen tietysti omalla tavallaan.

Kuvittaja Elina Warsta pöydän äärellä Yle Keski-Pohjanmaan toimituksessa Kokkolassa.