Vietnamilaiset ja filippiiniläiset sotilaat pelasivat jalkapalloa kiistellyillä saarilla – kuvat

Vietnamilaiset ja filippiiniläiset laivastosotilaat ovat ottaneet yhteen kiistellyillä Spratly-saarilla Etelä-Kiinan merellä. Tosin vain useiden eri urheilulajien tiimoilta.

Ulkomaat
Filippiinien ja Vietnamin sotilaita pelaamassa jalkapalloa.
Filippiinien ja Vietnamin sotilaita pelaamassa jalkapalloa Northeast Caylla 27. toukokuuta.Filippiinien laivasto / Reuters-TV

Filippiinien ja Vietnamin sotilaat ovat pelanneet jalkapalloa ja useita muita urheilulajeja kiistellyillä Etelä-Kiinan merellä sijaitsevilla Spratly-saarilla.

Vietnamin laivaston alus toi Filippiinien hallinnoimalle 12-hehtaariselle Northeast Cay -saarelle 60 laivastosotilasta. Saarella on Filippiinien tukikohta, jossa on noin 100 maan sotilasta.

Sotilaat muun muassa pelasivat jalkapalloa ja lentopalloa, vetivät köyttä ja kilpailivat säkkijuoksussa. Lisäksi sotilaat joidenkin tietojen mukaan lauloivat myös karaokea yhdessä. Kummankaan laivaston upseerit eivät osanneet nimetä kisojen voittajaa.

Viime vuonna molempien maiden sotilaat kokoontuivat samanlaisiin kisoihin Vietnamin hallitsemalla Southwest Cay -saarella, joka on vajaan kolmen kilometrin päässä Northeast Caysta. Tuolloin kaikki kiistellyt saaret itselleen kuuluviksi julistanut Kiina kuvaili tempausta "kömpelöksi farssiksi".

– Tämänkaltaisten tapahtumien tarkoituksena on lisätä toveruutta ja yhteisymmärrystä maiden välillä. Meillä on varmasti hauskaa. Tällaiset tapahtumat rentouttavat sotilaita kiistellyllä alueella ja lisäävät maidemme laivastojen siteitä, filippiiniläiset laivastoupseerit kertoivat.

Upseereiden mukaan tapahtuman tarkoituksena ei ollut nokitella Kiinalle.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja sanoi olevansa tietoinen tapauksesta, mutta sanoi, että Kiinan kanta on, "ettei se häiritse muita maita".

– Mutta puolustamme Kiinan itsenäisyyttä ja sen alueiden loukkaamattomuutta, ja meillä on siihen kykyä, hän sanoi.

Filippiinien ja Vietnamin sotilaita.
Filippiinien ja Vietnamin sotilaat osallistuivat seremoniaan ennen pelien alkamista Northeast Caylla 27. toukokuuta.Filippiinien laivasto / Reuters-TV

Useat maat vaatineet saaria itselleen

Lähin Kiinan hallinnoima saari on Northeast Caylta noin 70 kilometrin päässä. Kiina on julistanut koko Etelä-Kiinan meren ja sen keskellä sijaitsevat kiistellyt saaret alueekseen. Maa on myös viime aikoina kiihdyttänyt erilaisia rakennusprojekteja valtaamillaan saarilla, mikä on lisännyt jännitettä alueella.

Useat vilkkaat laivareitit kulkevat merialueen kautta ja alueella uskotaan olevan valtavat mineraalivarannot.

Myös Filippiinit, Malesia, Vietnam, Taiwan ja Brunei ovat sanoneet ainakin osan saarista kuuluvan niille. Kaikki maat, paitsi Brunei, ovat myös rakentaneet saarille erilaisia linnoituslaitteita.

Filippiinit ja Vietnam ovat viime vuosina asettaneet vuosikymmeniä vanhat vihollisuutensa sivuun ja lisänneet yhteistyötään Etelä-Kiinan merellä Kiinan lisättyä toimintaansa siellä. Erityisesti maiden laivastojen yhteistyö on lähentynyt. Maat ovat filippiiniläisten upseereiden mukaan keskustelleet alustavasti ja epävirallisesti jopa yhteisestä partioinnista merialueella.

Molemmat maat edelleen julistavat sekä Northeast että Southwest Cayn kuuluvan niille. Filippiinit hallitsi Southwest Cayta vuoden 1975 alkuun saakka. Tuolloin maan saarelle sijoitetut sotilaat purjehtivat Northeast Caylle juhlia varten, minkä aikana vietnamilaiset joukot valtasivat saaren.

Lähteet: Reuters, AFP, AP