Hyppää sisältöön

Venäjän taloudessa näyttää entistä synkemmältä

Venäjän talous on ajautumassa yhä syvempään laskukierteeseen. Kotimainen kysyntä laskee, bruttokansantuote ei kasva ja palkkojen sekä eläkkeiden reaaliarvot ovat pudonneet. Kansalaisista liki puolet kertoo taloudellisen tilanteensa heikentyneen kuluneen vuoden aikana.

Kuva: Juri Kochetkov / EPA

Venäjän bruttokansantuote laski huhtikuussa neljä prosenttia viime vuoden vastaavasta. Lasku on selvästä voimakkaampaa kuin alkuvuonna. Samalla Venäjän kotimainen kysyntä on jatkanut jyrkkää kutistumistaan.

Suomen pankin (siirryt toiseen palveluun) kokoaman viikkotilaston mukaan BKT:n lasku johtuu eniten kaupan ja teollisuustuotannon kutistumisesta. Arvio perustuu Venäjän talousministeriön lukuihin.

Lisäksi tilastot kertovat investointien vähentyneen viisi prosenttia vuositasolla viime vuoden huhtikuuhun verrattuna. Koko alkuvuonna investoinnit ovat vähentyneen neljä prosenttia.

Myös vähittäiskaupan myynti on kovassa laskussa. Huhtikuussa myynti oli kymmenen prosenttia vähäisempää kuin vuosi sitten. Edellisen kerran lasku oli yhtä jyrkkää vuoden 2009 laman aikana. Koko alkuvuoden aikana laskua on kertynyt 7,5 prosenttia viime vuodesta.

Palkat ja eläkkeet laskussa

Venäjän tilastot kertovat myös reaalipalkkojen laskusta. Viime vuoden viimeisen neljänneksen aikana palkat olivat laskussa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009. Nyt tammi-maaliskuussa reaalipalkat laskivat ennakkotietojen mukaan jopa kahdeksan prosenttia. Huhtikuussa reaalipalkkojen lasku kiihtyi 13 prosenttiin.

Samaan aikaan myös eläkkeiden reaalinen arvon on jatkanut laskuaan. Tammi-maaliskuussa eläkkeiden reaaliarvosta kutistui neljä prosenttia.

Venäjän Tiedeakatemian Sosiologian instituutin tutkimuksen mukaan jo 46 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo taloudellisen tilanteensa heikentyneen. Vielä viime lokakuussa näin sanoin 22 prosenttia vastaajista.

.
.