4G-verkosta pahoja ongelmia jo tuhansien tv-kuvaan – Apua saa onneksi ilmaiseksi

Puhelinoperaattoreiden rakenteilla olevan 4G -verkon televisiokuvaan aiheuttamia häiriöitä on poistettu jo kymmeneltä tuhannelta kotitaloudelta. Avun hävinneestä tv-kuvasta saa Taajuustalkoot palveluista. Jos antennivastaanoton tv-kuva katoaa 4g-verkon tukiaseman häiriön vuoksi, se korjataan ilmaiseksi.

Kotimaa
Television häiriö -grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Puhelinoperaattorit alkoivat rakentaa 4g-verkkoa 800 megahertsin taajuudelle viime vuoden alusta. Verkosta on valmiina 90 prosenttia, mutta uusia tukiasemia nousee edelleen joka puolelle maata. Niiden häiriöissä voivat hävitä kaikki antennikanavat.

– Pahimmassa tapauksessa on ruutu ihan musta, että ei näy mitään ja välillä sitten kuvassa on lumisadetta tai se pikselöityy ja tulee tämmöstä heikkoa signaalia. Joskus puuttuu osa kanavista ja joskus puuttuvat kaikki kanavat, se vähän vaihtelee tapauksittain, kuvaa teknologia-asiantuntija Rainer Ahonen Yleltä.

Yleen tulee vuosittain tuhat kyselyä tv-kuvan häiriöistä.

4g-asemien aiheuttamien häiriöiden korjaamisesta vastaavat kuitenkin operaattorit Elisa, Sonera ja DNA. Ne toimivat yhdessä Digitan kanssa, Taajuustalkoot-palvelussa. Taajuustalkoisiin voi ottaa yhteyttä netistä tai puhelimella numerosta 020 4117676. Palvelu arvioi, johtuvatko häiriöt 4g-tukiasemasta. Se esimerkiksi näkee, minkälainen antenni talossa on ja onko tukiasema lähistöllä.

– 800 megahertsin taajuusalue on sellainen taajuusalue, jota tv-antennit ja sitä kautta vastaanottimet vastaanottaa. Jos uusi 4G-tukiasema tulee hyvin lähelle vastaanottopistettä, siitä saattaa aiheutua ongelmia tv-katsojille. Silloin matkaviestinoperaattoreilla on velvoite poistaa häiriöt, sanoo taajuusvalvontaryhmän päällikkö Heidi Himmanen Viestintävirastosta.

Kun katsoja on ottanut yhteyttä Taajuustalkoihin, silloin Digita tilaa asentajan siihen osoitteeseen, jossa ongelma on ja sitten asentaja sopii asukkaan kanssa, koska voi tulla paikalle ja korjata häiriöt.

Viestintävirasto ratkoo riitatapaukset

Jo yli kymmenen tuhannen antennitalouden tv-kuvista on korjattu häiriöt, eniten omakotitaloista mutta myös kerrostaloista. Häiriöilmoituksia on tullut jopa tuhat kuukaudessa. Tietoa ei ole siitä, kuinka moni on korjannut häiriöt omilla rahoillaan eikä ollut tietoinen Taajuustalkoot-palvelusta.

Usein antenniin asennettava suodatin parantaa tv-kuvan ennalleen, mutta aina suodatin ei riitä.

– Asentajan tulisi paikan päällä todeta, että suodattimen asennus toimenpiteenä on ollut riittävä. Tv-kuva tulisi palauttaa, jos se on ollut riittävä ennen 4G-aseman käynnistämistä, sanoo Himmanen.

Riitatapauksissa Viestintävirasto ratkaisee, kuka korjaa häiriöt.

– Jos tässä on ollut ongelmia, olemme saaneet yhteydenottoja katsojilta ongelmatapauksissa ja silloin on keskusteltu asiasta Taajuustalkoiden kanssa ja ongelmat ovat kyllä ratkenneet. Me valvomme operaattoreiden verkkotoimilupia ja sitä kautta valvomme, että tämä Taajuustalkoot myös toimii ja ratkomme myös erimielisyyksiä, vakuuttaa taajuusvalvontaryhmän päällikkö Heidi Himmanen Viestintävirastosta.

Vielä isompi urakka on jo menossa 700 megahertsin taajuuksilla. Ne luovutetaan 4g-verkoille vuoden 2017 alussa. Tv-kanavat pakataan uusille taajuuksille ja lähinnä kerrostalot joutuvat virittämään, mahdollisesti myös vaihtamaan antennien vahvistimet uusille kanaville. Katsojat joutuvat myös virittämään kanavansa uudelleen. Jos haluaa katsoa teräväpiirtotasoisia kanavia, kannattaa myös tarkistaa omat vastaanottolaitteensa.