1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Riskit kohonneet – ydinvoimayhtiö TVO:n luottoluokitus aleni

Luottoluokittaja Standard & Poor's on alentanut Teollisuuden Voiman luottoluokitusta. Myös TVO:n tulevaisuudennäkymät arvioidaan negatiivisiksi.

Kuva: Hannu Huovila / TVO

Arvostettu kansainvälinen luottoluokittaja Standard & Poor's on alentanut energiayhtiö Teollisuuden Voiman luottoluokituksen tasolta BBB/A-2 tasolle BBB-/A3.

S&P arvioi lisäksi, että TVO:n tulevaisuudennäkymät ovat negatiiviset. Luottoluokituksen lasku voi lisätä TVO:n rahoituskustannuksia.

Syynä luottoluokituksen alentamiseen on se, että TVO:n kilpailukyky on luottoluokittajan mielestä heikentynyt sähkön markkinahinnan alentumisen takia. Myös Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin valmistumisen viivästyminen on lisännyt riskiä tuotantokustannusten kasvusta.

Olkiluoto 4 haudattu

Standard & Poor's arvioi, että TVO ei välttämättä pysty tuottamaan osakkailleen kustannushyötyä sähkömarkkinoilla entiseen tapaan.

TVO kertoi äskettäin, että se luopuu tällä erää Olkiluoto 4 -yksikön rakentamissuunnitelmista. Olkiluoto 3:n valmistuminen on viivästynyt jo kuusi vuotta, eikä valmistuminen ole vieläkään nopeasti näköpiirissä.