1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Espanjan poliisi paljasti miljoonia tienanneen ihmissalakuljetusrenkaan

Espanjan poliisi on paljastanut joukkion, joka on ansainnut lähes 4 miljoonaa euroa puolessa vuodessa salakuljettamalla ihmisiä Eurooppaan.

Ulkomaat
Lentomatkustaja katsoo lentojen aikatauluja lentokentällä.
Andy Rain / EPA

Espanjan poliisi on paljastanut rikollisjoukkion, joka on ansainnut puolen vuoden aikana lähes neljä miljoonaa euroa salakuljettamalla ihmisiä Afganistanista Eurooppaan.

Yhdessä Britannian poliisin kanssa operaatiossa on pidätetty yhteensä 24 ihmistä. Espanjassa pidätettiin 13 ihmistä ja Lontoon Heathrow’n lentokentällä 11.

Poliisi teki ratsioita useisiin kohteisiin ja takavarikoi muun muassa tositteita, joista ilmeni, että joukko oli ansainnut viime vuoden huhti- ja syyskuun välillä miljoonia salakuljettamalla 170 ihmistä Eurooppaan.

– Suurin osa joukon jäsenistä asui Afganistanissa, ja he kokosivat ihmisiä, jotka halusivat muuttaa Eurooppaan. Matkan hinta oli 23 000 euroa hengeltä ja joukkio salakuljetti heidät Eurooppaan käyttäen väärennettyjä asiakirjoja, poliisi sanoi tiedotteessa keskiviikkona.

Joukkion jäsenet saattoivat siirtolaiset kuuden tai kahdentoista hengen ryhmissä Islamabadista, Pakistanista lähteneillä lennoilla kohteisiin Italiassa tai Espanjassa. Sieltä he jatkoivat matkaansa useisiin eri Euroopan maihin, kuten Saksaan ja Ruotsiin.

Poliisi alkoi tutkia joukkiota sen jälkeen, kun se sai kiinni ryhmän afganistanilaisia, joita salakuljetettiin pohjoisespanjalaisen Bilbaon lentokentän kautta.

Poliisi sai selville joukkion johtajan, Madridissa asuvan pakistanilaisen, joka oli johtanut salakuljetusrinkiä vuodesta 2012 lähtien.

– Kyseinen henkilö järjesti siirtolaisten kuljetusreitit ja käytti useita eri yrityksiä pestäkseen toiminnasta saadut voitot, Espanjan poliisi sanoi.

Aiemmin tässä kuussa Espanjan poliisi kertoi pidättäneensä 80 ihmistä epäiltynä ihmissalakuljetuksesta. Poliisin mukaan joukkio salakuljetti kiinalaisia siirtolaisia Britanniaan, Irlantiin, Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. Yhden matkan hinta oli 20 000 euroa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi