Hyppää sisältöön

Europarlamentista vihreää valoa TTIP-neuvotteluille

Valiokunta päätyi sekavaan kompromissiin, miten investoijien ja valtioiden riidat pitäisi ratkaista. Meppien mielestä komissio on kuitenkin menossa oikeaan suuntaan.

EU-parlamentti antaa tukensa EU-komissaari Cecilia Malmströmin ajatukselle kehittää uudenlainen menetelmä, jolla valtioiden ja investoijien riitoja ratkaistaan. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunta tukee EU-komissiota TTIP-vapaakauppaneuvotteluissa, joita EU käy Yhdysvaltain kanssa.

Valiokunta hyväksyi mietinnön, jossa se antaa ohjeita komissiolle neuvotteluiden jatkoa varten. Mielipiteet kiistanalaisesta riitojenratkaisumenettelystä kuitenkin hajosivat.

Koko parlamentti äänestää TTIP-mietinnöstä parin viikon päästä täysistunnossa.

EU-komissaari Malmström sai meppien tuen

Paljon keskustelua on herättänyt, miten ratkaistaan riidat, jos investoijat menettävän voittonsa valtioiden poliittisten päätösten takia.

Alun perin komissio esitti, että yritysten ja valtioiden riitoja ratkoisivat yksityiset välimiestuomioistuimet. Arvostelijat ovat pelänneet, että tuomarit eivät olisi riippumattomia. Muutama viikko sitten komissio kuitenkin esitteli kehitysajatuksiaan riitojenratkaisusta eli ISDS:tä.

Valiokunta hyväksyi ISDS:n, mutta valiokunnan puheenjohtajan mukaan ei nykymuodossaan.

– Vanha yksityinen välimiesmenettely ei enää ole mahdollista – se on kristallinkirkasta, valiokunnan puheenjohtaja Berndt Lange (S&D) sanoi päätöksen jälkeen.

Teksti jättää tulkinnanvaraa

Hyväksytyn tekstin mukaan EU-parlamentti antaa tukensa EU-komissaari Cecilia Malmströmin ajatukselle kehittää uudenlainen menetelmä, jolla valtioiden ja investoijien riitoja ratkaistaan.

Malmström on esittänyt, että nykyisten tilapäisten tuomioistuinten sijaan tulisi pysyvät tuomioistuimet, joiden tuomarit olisivat pysyviä. Päätöksistä voisi myös valittaa. Pidemmällä aikavälillä kansainvälinen tuomioistuin olisi hyvä vaihtoehto, sekä komissaarin että valiokunnan mielestä.

Toisaalta valiokunta kuitenkin sanoo, että riitojen ratkaisussa pitää luottaa EU-valtioiden ja Yhdysvaltain nykyisiin tuomioistuimiin.

S&D-ryhmä: ISDS:n loppu on lähellä

Tiedotustilaisuudessa sosialistien ja demokraattien (S&D), Euroopan kansanpuoleen (EPP) ja liberaalien (Alde) edustajilta ei saatu selkeää vastausta, haluaako valiokunta investointiriidat valtioiden tuomioistuinten ratkaistavaksi vai kelpaako uudistettu välimiestuomioistuin.

EPP ja Alde muistuttivat, että EU:n ja Yhdysvaltain neuvottelut ovat kesken, eikä sopimustekstiä ole olemassa

– Tänään hyväksytyssä tekstissä ei ole kaikkia yksityiskohtia. Mutta se on viesti komissiolle, että voidaan edetä. Malmströmin ehdotukset näyttävät tietä eteenpäin ja niitä on työstettävä, valiokunnan puheenjohtaja Godelieve Quisthoudt-Rowohl (EPP) sanoi.

– Tänään olemme lähettäneet selkeän viestin, että ISDS:ää ei vapaakauppasopimuksessa tarvita, sanoi puolestaan kauppa-asioista vastaava meppi David Martin (S&D) tiedotteessaan.

Vasemmistoryhmän edustaja syytti sosiaalidemokraatteja takinkäännöstä. Vasemmiston mukaan ryhmä muutti viime hetkillä kantaansa ja tuki Malmströmiä. Vihreiden mielestä ISDS:n hyväksyminen tarkoittaa oikeusjärjestelmän yksityistämistä.

Komission kannattaa kuunnella parlamenttia

Vapaakauppasopimuksessa (TTIP) EU ja Yhdysvallat sopivat, miten ne luopuvat kaupan esteistä, yhdenmukaistavat kauppaa koskevia sääntöjä, suojaavat investoijia tappioilta jotka johtuvat vieraiden valtioiden päätöksistä ja sopivat, miten valtioiden ja investoijien riidat ratkaistaan. Neuvottelut ovat kesken.

EU-parlamentti ja EU:n oikeusasiamies ovat olleet huolissaan komission salailevasta neuvottelutavasta. Esimerkiksi neuvotteluasiakirjoja saa lukea vain osa parlamentaarikoista. Komissio on kuitenkin lisännyt avoimuutta ja asiakirjojen julkisuutta matkan varrella.

Parlamentin mielipide on komissiolle tärkeä, sillä EU-parlamentti voi kaataa koko sopimuksen. Eurokansanedustajien mielipiteet sopimuksen puolesta ja vastaan jakautuvat suurinpiirtein tasan. Osa mepeistä odottaa, millainen sopimuksesta tulee ja päättää kantansa vasta sitten.