Mehiläishoitajat ja rypsinviljelijät sovussa Pohjois-Savossa

Kasvinsuojeluaineiden haittavaikutuksista käyty keskustelu ei ole toistaiseksi aiheuttanut ristiriitoja Pohjois-Savossa.

luonto
Juha Rissanen tarkastaa mehiläispesää.
Timo Heikura / Yle

Tuhohyönteisten torjuntaan käytettävien neonikotinoidien on epäilty vahingoittavan mehiläisiä. Epäilyt johtivat siihen, että EU:n komissio kielsi keväällä 2013 neonikotinoideja sisältävien valmisteiden ja niillä käsiteltyjen siementen käytön mehiläisiä houkuttelevilla kasveilla. Suomessa tällaisia kasveja ovat rypsi ja rapsi.

Neonikotinoideilla on peitattu eli kuorrutettu siemeniä, jotta voitaisiin ehkäistä kirppojen aiheuttamia tuhoja. Peittausta on jatkettu kahtena keväänä kansallisella poikkeusluvalla. Menettelyyn on suostunut myös Suomen mehiläishoitajien liitto.

Lisää tutkimustietoa kaivataan

Yhdysvaltalaiset ja ruotsalaiset mehiläishoitajat ovat ottaneet suomalaisia tiukemman kannan ja vaatineet neonikotinoidivalmisteiden kieltämistä.

– Asiassa on ehkä ylireagoitu, arvelee Savon mehiläishoitajien sihteeri Juha Rissanen.

Rissasen mukaan neonikotinoidien mahdollisista vaikutuksista mehiläisten kuolemiin tarvitaan tarkempaa tutkimustietoa.

– Jos pesä kuolee tai tuhoutuu, niin kyllä siihen on jokin muu syy kuin torjunta-aineet, Rissanen arvelee.

– Peiliin katsomisen paikka on monesti ollut omalta kohdaltani se suurin syy.

Ruiskutukset yöaikaan

Savon mehiläishoitajien mukaan mehiläistarhaajien ja rypsinvljelijöiden yhteistyö on sujunut maakunnassa hyvin. Maanviljelijät tekevät esimerkiksi torjunta-aineiden ruiskutukset vain mehiläisten lentoaikojen ulkopuolella eli yöaikaan.

– Pohjoissavolaiset viljelijät ovat hyvin valistuneita, Rissanen kiittelee.