Parkkihallit automatisoituvat vauhdilla – kamera tunnistaa rekisterikilvet

Ostoskeskusten automatisoidut puomit hämmentävät asiakkaista. Laite tunnistaa parkkimaksun maksaneen auton rekisterikilven eikä lipuketta tarvitse syöttää koneeseen.

Kotimaa
Lappeenrannassa kauppakeskus Iso-Kristiinan parkkihallissa on automaattiset puomit.
Lappeenrannassa kauppakeskus Iso-Kristiinan parkkihallissa on automaattiset puomit.

Lappeenrannan kauppakeskus Iso-Kristiinan parkkihallin automatisoitu puomi on ihmetyttänyt autoilijoita. Parkkihallissa on käytössä automaattinen rekisterikilven tunnistuslaite, jonka takia lipuketta ei tarvitse syöttää puomiin poislähtiessä.

Laite tunnistaa rekisterikilvet

Automaattinen parkkipuomi toimii kuvaamalla autoilijan rekisterikilven. Sisääntullessa puomilta saa pysäköintilipukkeen, joka avaa puomin. Poislähtiessä lippu maksetaan automaatilla mutta sitä ei tarvitse näyttää enää portilla. Q-Park Finland Oy:n kohdevastaava Antti-Tuomas Pylkkö selventää tekniikkaa.

– Sisääntulopuomilla on rekisteritunnistus, joka tunnistaa sisäänajavan auton. Se yhdistää rekisterinumeron puomilaitteesta tulevaan lipukkeeseen. Kun lipuke on poislähtiessä maksettu maksuautomaatilla, puomi aukeaa automaattisesti, sanoo Pylkkö.

Ei ole vaaraa jäädä parkkihalliin

Automaattisista tunnistuspalvelua käyttää myös EuroPark Finland, joka on käyttänyt tekniikkaa parkkihalleissaan jo vuodesta 2005. EuroPark Finland Oy:n toimitusjohtaja Christer Hede sanoo, että automatiikka lisääntyy mutta täysin ongelmatonta tekniikka ei ole.

– Ei ole rekisteritunnistusjärjestelmää joka toimisi sata prosenttisesti: esimerkiksi loska ja pyrykelit vaikuttavat. Meillä lippu on aina päätuote.

Myös Q-Park Finlandin kohdevastaava Antti-Tuomas Pylkkö sanoo, että jossain tilanteissa rekisteritunnistus saattaa olla ongelmallinen.

- Tekniikka on tekniikkaa ja häiriötä voi tulla jopa sumuvaloista. Enimmäkseen laitteet toimivat hyvin ja edelleen maksetulla lipukkeella pääsee puomilaitteesta pois myös vanhanaikaisesti.