"Kotka Rankki, ohutta yläpilveä" – legendaarinen lause valmis palaamaan radioaalloille

Radion kuuntelijoille tuttua lausahdusta ei ole kuultu merisään yhteydessä pitkään aikaan, sillä pilvien mittaus loppui kun Puolustusvoimat vetäytyi Kotkan saaristosta. Aiemmin säähavaintoja kirjasivat varusmiehet, nyt havainnot ovat automaatin varassa.

sää
Näkymä Kotka Rankin säähavaintotornista
Rankin säähavaintotornista aukeaa upea maisema. Etualalla vanha puukasarmi.Mari Pekkanen / Yle

Ilmatieteen laitos laajentaa ja nykyaikaistaa Rankin sääasemaa Kotkassa. Sääasemalle lisätään muun muassa pilvisyyttä, näkyvyyttä, sademääriä ja lumensyvyyttä mittaavat automaattilaitteistot. Sääaseman laajentaminen alkaa jo kesällä raivaus- ja sähkötöillä.

– Sähkötöiden on tarkoitus alkaa jo ennen varsinaisen lomakauden alkua. Metsää raivataan hieman, jotta saadaan luotettavia sadehavaintoja. Lisäksi aluetta joudutaan aitaamaan, jotta ihmiset eivät pääse vaikuttamaan havaintoihin, kertoo meteorologi Mikael Frisk Ilmatieteen laitokselta.

Varusmiehistä automaatioon

Puolustusvoimat on ylläpitänyt Kotkan seudun saariston säähavaintoasemia Rankissa ja Kirkonmaassa. Varusmiehet kirjasivat havaintoja muun muassa pilvisyydestä, näkyvyydestä, sateesta ja lumensyvyydestä. Rankissa Puolustusvoimien toiminta loppui vuonna 2006 ja Kirkonmaassa 2013.

Monelle tuttu lausahdus ei ole toteutunut yli vuoteen, sillä pilvimittausta ei ole ollut.

Mikael Frisk.

– Ennen vanhaan ihminen teki säähavainnot 4-8 kertaa vuorokaudessa. Tällä hetkellä havaintoja tulee automaattisesti kymmenen minuutin välein. Automaattisten havaintojen etu on se, että niitä saadaan säännöllisesti.

Frisk harmittelee sitä, että säähavaintoketjuun on päässyt muodostumaan aukko näkyvyyden, pilvisyyden, sateen ja lumen osalta Rannikkopataljoonan lakkautuksen myötä. Havainnot ovat olleet reilun vuoden ajan Rankin automaattisen kevytsääaseman varassa. Automaatti kerää tilastot lämpötilasta, kosteudesta, tuulesta ja tuulenpuuskista, ilmanpaineesta ja kastepisteestä.

Merisääklassikon paluu

Rankin säähavaintoasemalla on pitkä historia. Aseman havaintojen avulla Ilmatieteen laitos voi seurata esimerkiksi ilmaston lämpenemisen vaikutuksia, ja miten ne Rankissa näkyvät.

Meteorologi Mikael Friskin mukaan sää kiinnostaa ihmisiä koko ajan enemmän. Nyt kun Rankki avautuu kävijöille lähes sadan vuoden tauon jälkeen, on matkailijoidenkin helppo tarkistaa uuden sääaseman myötä, minkälainen sää saaressa on. Myös merisääklassikko tekee paluun.

– Monelle tuttu lausahdus, ”Kotka Rankki, ohutta yläpilveä” ei ole toteutunut yli vuoteen, sillä pilvimittausta ei ole ollut. Periaatteessa yläpilviäkin voidaan havainnoida taas pienen tauon jälkeen Rankista, naurahtaa Frisk.

Klo 19.23 otsikkoa täsmennetty.