Villiruoka ryntää ravintoloihin: "Eksoottisia makuelämyksiä löytyy kotipihaltakin"

Villinä luonnossa kasvanutta ruokaa ja yrttejä on tarjolla vain harvoissa ravintoloissa. Kiinnostus villiruuan hankintaan ja kokkaamiseen on kasvanut jopa räjähdysmäisesti.

Luonnosta pyydettyä siikaa höystettynä luonnosta poimituilla kasveilla ja yrteillä. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Kiinnostus villiruokaan ja villiyrtteihin kasvaa nyt vauhdilla.

Esimerkiksi Satakunnan keittiömestareiden kyselyssä kaikki keittiömestarit yhtä lukuunottamatta ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa villiyrttien käyttöön omissa keittiöissään. Yhdistys ryhtyykin nyt viemään villiruoka-sanomaa jäsenistölleen.

– Se tulee olemaan meidän juttumme. Hankimme ja kehitämme koulutusta jatkossa. Tämä tulee näkymään myös satakuntalaisissa ravintoloissa, uskoo A.Ahlströmin keittiömestari Jukka Luojukoski.

Villiruualla tarkoitetaan marjoja ja sieniä, villiyrttejä ja -vihanneksia sekä kalaa, riistaa ja poroa. Villiruuan valmistamista ravintoloissa on hankaloittanut muun muassa sen vaikea saatavuus.

Kotikeittiöissä muhii nyt parsan sijasta maitohorsma

Niksejä syötävien kasvien käsittelyyn saa esimerkiksi oppaan vetämiltä villiyrttiretkiltä. Asiantuntijan mukaan luonnosta kerättyjen kasvien käyttö ruaanlaitossa vaatii jonkin verran tietoa. Alkuun pääsee kuitenkin helposti.

Villiruoka tulee olemaan meidän juttumme.

A.Ahlströmin keittiömestari Jukka Luojukoski

Luonnosta löytyvillä kasveilla voi myös korvata olemassa olevia ruokaherkkuja. Yksi esimerkki tästä on maitohorsma, joka tunnetaan myös nimellä metsäparsa. Oikein laitettuna maitohorsman maku on lähellä oikeata parsaa, joka on monelle se odotetuin kevään herkku.

"Ei tarvitse tuoda goji-marjoja Etelä-Amerikasta"

Villiruokaopas Päivi Lehtosen mukaan suosion kasvu näkyy myös hänen vetämillään villiyrttiretkillä ja -kursseilla. Syitä suosion kasvuun hän hakee muun muassa ruokatrendeistä.

- Haetaan eksoottisia makukokemuksia ja huomataan, että ne kasvavatkin siellä kotipihalla. Ei tarvitse tuoda Etelä-Amerikasta goji-marjoja, vaan voikin testata jotain uutta ja ennen kokematonta, joka kasvaa aivan lähiympäristössä, Lehtonen pohtii.