Kemijärven Lohelassa rakennettu 30 vuotta - ja rakentaminen jatkuu

Kemijärvellä Lohelan rantamökit on hyvä esimerkki uutterasta yrittämisestä ja yrittäjän jaksamisesta. Lohelassa on eletty hyviä aikoja ja selviydytty huonoista - jopa erittäin huonoista - niistäkin hetkistä, jolloin yrittäjä oli luopumassa koko hommasta.

Kemijärvi
Lohelan rantamökit
Lohelan mökkikylän uusimman osan muodostavat ns. alppitalot. Taustalla oleva ravintola Lohiportti yllättää tänä kesänä olemalla auki joka päivä. Mökkikylä sijaitsee Pöyliöjärven rannalla keskellä Kemijärven kaupunkia.Jorma Korhonen / Yle

Nyt näyttää taas paremmalta. Lohelan rantamökit juhlii tänä kesänä 30-vuotista taivaltaan. Koko tuon ajan Lohelan rantamökeillä on laajennettu ja rakennettu - ja rakentaminen jatkuu.

Lohelan isäntää Jorma Vaaralaa pidetään Kemijärvellä varsin omaperäisenä yrittäjänä, oman tiensä kulkijana. Sellainen hän myöntää itsekin olevansa.

Vaaralan rakentamisia on ihmetelty ja hämmästelty. Aina tulee jotakin uutta. Nyt ravintola Lohiportin viereen nousee lohikota, jonka huippu nousee yhdeksän metrin korkeuteen.

Vaaralan suunnitelmat ovat sen sorttiset, että yrittäjä ei enää - tai ainakaan toistaiseksi - pohdi lomakylänsä myymistä. Tammikuussa 2013 yritys hakeutui velkasaneeraukseen, maksoi saneerausvelat ja vältti konkurssin.

– Kun pankin kanssa vielä ratkaistaan muuan asia, niin kaikki näyttää valoisammalta, Vaarala sanoo.

Liikenne virkistynyt

Muutama vuosi sitten valmistunut ravintola Lohiportti sinällään on ollut hämmästelyn aihe. Ravintolasta tuli kummajainen, koska se on ollut enemmän kiinni kuin auki. Mutta Jorma Vaarala rauhoittelee. Ensi kesänä Lohiportti palvelee joka päivä.

Yrittäjä Jorma Vaarala myöntää, että heikko taloustilanne on monella tavalla rajoittanut toimintaa. Ravintolan aukipitämistä ovat estäneet muun muassa korkeat työvoimakustannukset ja sekin, että Kemijärvellä ei riitä asiakkaita monelle ravintolalle.

Nyt hän on päättänyt kokeilla, mutta niin, että Lohiporttiakin hoidetaan omin voimin.

Jorma Vaarala sanoo panneensa merkille, että kaikenlainen liikenne Kemijärvellä ja Itä-Lapissa on lisääntynyt ja elämä muutenkin virkistynyt. Hän uskoo, että yksi syy siihen on Kemijärvellä hyväksi muuttunut tulevaisuudenkuva. Vaaralan mukaan se näkyy työmatkaliikenteessä, joka alkoi selvästi vilkastua vuosi sitten, kun Keiteleen sahalla päästiin vauhtiin.

– Kyllä minä odotan edellistä parempaa kesää. Venäläisetkin ovat ruvenneet taas liikkumaan, kun rupla on vähän vahvistunut.

Mauri-myrsky oli alku lomakylälle

Nyt jo edesmennyt Einari Vaarala perusti lomakylän ja hänen kuolemansa jälkeen se on ollut poikansa Jorman käsissä.

Jorma Vaarala sanoo, että lomakylä syntyi Mauri-myrskyn seurauksena. Myrsky kaatoi siinä määrin tilan metsää, että niillä tuulenkaadoilla rakennettiin ensimmäiset mökit. Nyt alueella on 25 rakennusta.

Lomakylää on rakennettu vähintäänkin kolmessa vaiheessa niin, että nyt sieltä löytyy nyt noin 150 vuodepaikkaa.

Lohelan rantamökit juhlii juhannusviikolla 30-vuotista taivaltaan.