Poliitikot rajoittaisivat tuulivoimarakentamista Porissa – ympäristöjohtaja jyrkästi vastaan

Porin valtuustoryhmät kokoomusta lukuunottamatta haluavat, että tuulivoimaloita ei saisi rakentaa Porissa alle kahden kilometrin päähän asutuksesta. Vihreiden politiikkaan aktiivisesti osallistuva Porin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi pitää rajoitusta turhana.

luonto
Tuulivoimala
Laura Valta / Yle

Porin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi hämmästelee poliitikkojen halua rajata tuulivoimaloiden rakentamista. Kaikki valtuustoryhmät vaativat äskettäin kilometrirajaa uusien tuulivoimaloiden sijoittamiselle asutuksesta.

Valtuustoaloitteen allekirjoittaneet ryhmät katsovat, että sopiva raja uusien tuulivoimaloiden rakentamiselle olisi, että ne eivät saisi sijaita linnuntietä kahta kilometriä lähempänä asuin- tai vapaa-ajan kiinteistöä.

Eikö saisi rakentaa omalle pihalle?

Vihreä valtuustoryhmä on allekirjoittanut vaatimuksen, mutta vihreitä itse politiikassa edustava Porin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi on ehdotusta vastaan.

– Tämä kahden kilometrin raja tarkoittaisi karrikoiden, että tuulivoimaloita voisi rakentaa enää keskelle eräitä suojeltuja suoalueita. Nykyään monet maatalousyrittäjät haluavat rakentaa tuulivoimalan pihalleen, estäisimmekö tämän? Lankiniemi kysyy.

Tuulivoimaloita voisi rakentaa enää keskelle eräitä suojeltuja suoalueita.

Ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi

Lankiniemen mukaan muun muassa Reposaarentien varren uusia tuulivoimaloita ei olisi voitu rakentaa, jos kahden kilometrin sääntö olisi ollut voimassa. Hänen mukaansa näistä uusista voimaloista ei ole asukkaille mitään haittaa.

"Liikenteen melu haitallisempaa"

Tuulivoima on herättänyt Porissa suuria tunteita. Syynä ovat muun muassa pohjoisessa Porissa sijaitsevan Peittoon tuulivoimapuiston aiheuttamat ongelmat: suuren tuulipuiston lähiseudulla asukkaat valittavat tuulivoimaloiden aiheuttamista häiriöistä.

Lankiniemen mielestä tuulivoimaloiden aiheuttama melu on erittäin vähäinen haitta verrattuna esimerkiksi liikenteen meluun, joka vaikuttaa noin miljoonan suomalaisen elämään. Tähän meluun ei Porin ympäristöjohtajan mielestä ole kiinnitetty riittävästi huomiota.

Tuulivoimaa vastustava joukko on kovaääninen.

Ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi

– Kielto tuulivoimalle olisi ponnahduslauta sille, että alettaisiin vaatia jotain tiettyä etäisyyttä kivenmurskaamoille, teollisuuslaitoksille ja maanteille. Tuulivoimaloiden ääni kuuluu vain muutamaan asuntoon, kun taas liikenteen melu terrorisoi hyvin laajaa väestöä, Lankiniemi sanoo.

Vastustus äänekästä

Ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi toivoo, että porilaispoliitikot eivät toteuttaisi kahden kilometrin rajaa tuulivoimaloille vaan luottaisivat viranomaisten kykyyn säädellä rakentamista ja asettaa sille riittäviä rajoituksia.

– Tuulivoimaa vastustava joukko on kovaääninen. Tuulivoimaa on eräissä puolueissa vastustettu myös poliittisista syistä. On toki myönnettävä, että aina voimaloiden suunnittelu ei ole mennyt nappiin, Lankiniemi sanoo.

Lankiniemen mielestä joka tapauksessa on selvää, että yhteiskunnassa syntyy aina jonkin verran melua. Jos kaikki melu esimerkiksi teollisuudesta halutaan poistaa, yhteiskunnan ja talouden toiminta pysähtyy.