Robert Helenius: "Elämä taas pelissä"

Raskaan sarjan nyrkkeilijätähti Robert Helenius tietää hyvin lauantain ottelun merkityksen. Panoksena on koko ura, ja ottelu on voitettava. Helenius uskoo lujasti voittoon. Kunto on paras, mitä ikinä on ollut, hän sanoo Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa

urheilu
Robert Helenius on ottanut lukemattomia sparrieriä niin Vaasassa kuin Sveitsissäkin hiotessaan kehäkuntoaan lauantain kovaan otteluun
Robert Helenius on ottanut lukemattomia sparrieriä niin Vaasassa kuin Sveitsissäkin hiotessaan kehäkuntoaan lauantain kovaan otteluunYle / Jussi Mansikka

Robert Helenius on iso mies.

Kun hän ilmestyy vaasalaisen kamppailusalin ilmastointiputkien alle, on pää vaarassa. Tai sitten putket.

Robert on piiskannut itseään huippukuntoon lauantain kehäkoitosta varten. Vastakkaiseen kehäkulmaan nousee georgialainen tyrmääjä, joka on kyettävä pysyttämään.

Sparraajia kehään liukuhihnalta

Auts! Robertin alakoukku on osunut urhean sparraajan maksankärkeen.
Auts! Robertin alakoukku on osunut urhean sparraajan maksankärkeen.Yle / Jussi Mansikka

Robert ottaa toukokuisena tiistai-iltana seitsemän sparrierää. Sparraaja vaihtuu jokaiseen erään, ja kehäköysien välistä nousee aina tuore kaveri, joka käy päälle kuin herhiläinen.

– Mä sanon kavereille, että ne saa vetää ihan täysillä. Kokeilkaa vaan ihan kaikkee mihin pystytte, niin mä otan sitten vähän rennommin, sanoo Robbe.

Heleniuksen vasen alakoukku osuu yhden urhean sparraajan maksan kärkeen. Kaveri konttaa tuskaisen näköisenä kehästä.

Aamupäivällä on otettu tiukka punttitreeni, jossa Robbe on tehnyt uuden maastavetoennätyksensä, 200 kiloa. Treeni painaa kehossa, eikä Robbe ole täysin tyytyväinen sparreihin.

– Vähän liikaa otin osumia, mutta hyvää treeniä tää on mulle. Hyvällä fiiliksellä mennään.

Uusi valmentaja, uudet tuulet

Treenejä ohjaa tuore valmentaja, ahvenanmaalainen, vapaaottelutaustainen Johan Lindström.

– Mä katsoin hänen treenityyliään ja -ohjelmiaan, ja me puhuttiin, missä mulla on hyvät ja missä huonot ominaisuudet, ja niitä lähdettiin parantamaan ihan yksilöllisellä treeniohjelmalla, kertoo Helenius.

Erityisesti on panostettu liikkuvuuteen ja räjähtävyyteen.

– Johan huomas, kuinka robottimaiseksi mä olin tullut, ja hän muutti treenin niin, että siinä on paljon enemmän liikkuvutta ja räjähtävyyttä.

Robben treenissä on panostettu räjähtävyyteen.
Robben treenissä on panostettu räjähtävyyteen.YLE / Jussi Mansikka

Robbe paiskoo kuntopalloa salin seiniin niin vakuttavasti, että valmentajakin nyökkii tyytyväisenä.

– Me olllaan menty niin rajusti eteenpäin, että tuntuu todella hyvältä, voimataso on parantunut ja iskuvoimakin on noussut melkein 60%:lla, sanoo Robbe. - Kunto on paras, mitä se ikinä on ollut.

Myös lukuisten loukkaantumisten vaivaamiin käsiin on kiinnitetty erityistä huomiota. Tavoitteena on ollut oikeanlainen kuormitus, palautuminen ja vahvistuminen. Olennaista on myös nyrkkien entistä ammattitaitoisempi sitominen otteluihin. Sitomisesta huolehtii Seppo Finnilä.

Tiukka vastus Georgiasta

Alunperin Heleniuksen vastustajaksi oli tulossa kenialainen Kenneth Odeke, joka kuitenkin perui tulonsa. Korvaajaksi löytyi georgialainen Beko Lobjanidje, 33-vuotias kehätyöläinen, jolla on 11 voittoa 13 ottelusta, 9 niistä tyrmäyksellä. Tosin kahdessa viimeisimmässä matsissa Georgian mies on itse kuunnellut täyden luvun. Lobjanidjellä on myös pitkä ja menestyksekäs amatööriura.

– Teknisesti hyvä, kovalyöntinen kaveri. Siellä pitää olla tarkkana, arvio Helenius vastapuolta.

– Kyllä mä lähden tekeen kaikkeni sen eteen, että voitto tulee. Tehdään paljon duunia, ja yritetään sillä tavalla väsyttää kaveria pois.

- Tehdään paljon duunia ja väsytetään kaveri pois. Voitto sieltä tulee, sanoo Robbe tulevasta otelusta.
- Tehdään paljon duunia ja väsytetään kaveri pois. Voitto sieltä tulee, sanoo Robbe tulevasta otelusta.YLE / Jussi Mansikka

Robbe ymmärtää hyvin ottelun merkityksen.

– Totta kai siinä on koko elämä taas pelissä. Ottelu pitää voittaa. Jos tuollaisen ottelun häviää, niin kestää taas muutaman vuoden, ennenkuin pääsee samaan tilanteeseen listoilla. Voitto sieltä tulee mulle.

31-vuotiaalla Heleniuksella, joka joutui pitämään yli kahden vuoden ottelutaon loukkaantumisten ja sopimusriitojen vuoksi, ei ole enää liikaa aikaa uran rakentamiseen.

Ura omissa käsissä

Heleniuksen ammattilaisura käynnistyi 2008, ja hän on ottanut 20 ottelussa 20 voittoa, 12 niistä ennen täyttä aikaa. Mielikuvaa kovakätisestä kehäsoturista luodaan lempinimellä "The Nordic Nightmare", "Pohjolan painajainen".

Heleniuksen monivuotinen suhde saksalaistalli Sauerlandiin päättyi erimielisyyksiin. Sopimuskiista on edelleen selvittämättä loppuun saakka. Robbe suhtautuu asiaan rauhallisesti.

– Kari Uoti hoitaa sitä asiaa, ja mä näkisin, että asia on aika hyvällä mallilla. Ei me silleen riidoissa olla, että kyllä me pystytään puhumaan toisillemme.

Täältä tullaan nyrkkeilymaailma! Pohjolan painajainen ponnistaa nurkasta kehän keskelle.
Täältä tullaan nyrkkeilymaailma! Pohjolan painajainen ponnistaa nurkasta kehän keskelle.YLE / Jussi Mansikka

Tällä hetkellä Helenius vie uraansa eteenpäin omin voimin.

– Mä teen kaikki itse, luottamus on sen verran kariutunut kaiken maailman ihmisiin, jotka on yrittänyt auttaa. Se on aikaa vievää, mutta kyllä se myös antaa enemmän, kertoo Robbe.

Keskeinen sponsori on ahvenmaalainen peliyhtiö Paf.

– Ilman heitä en olisi pystynyt lähtemään ottelemaan. Olisin varmaan jossain raksalla duunissa.

Ottelujärjestäjiä etsitään tapauskohtaisesti. Vaasan nyrkkeilyillan promoottorina on Loud'n Live Promotions Oy:n Kalle Keskinen. Ottelijat järjestävänä matchmakerina toimii Caramelito Promotions -yhdistyksen Markus Lammi. Keskinen asetettiin vastikään väliaikaiseen liiketoimintakieltoon kirjanpitoepäselvyyksien vuoksi. Kielto ei vaikuta itse tapahtumaan.

Isompiin kansainvälisiin kehiin pääsy on vielä monin verroin mutkikkaampaa.

Klapintekoa ja rakennushommia

Robert perheineen on Saksan -vuosien jälkeen asunut pari vuotta Ahvenanmaalla.

– Me on asuttu semmoisessa 200 vuotta vanhassa kesämökissä, kertoo Robert. - Siellä on ollut vähän kylmää talvella, ja lämmitykseen on mennyt ehkä kuutio puita kahessa viikossa, ja silti siellä on aamulla huurretta, kun hengittää.

Mökin yhteyteen onkin nyt rakennettu uutta taloa, jonka ulkokuori on jo valmiina.

Robertin perheeseen kuuluu kolme lasta, kouluikäinen tytär ja kaksi päiväkotia käyvää poikaa. Puoliso Sandra Helsing saa vilpittömän tunnustuksen.

– Ilman häntä en varmaan pystyisi nyrkkeilemään enää. Hän on kyllä auttanut paljon siinä, sanoo Robbe.

Lisää Ajankohtaisessa kakkosessa TV2:ssa tiistaina 9.6. klo 21.00.