1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Savonlinnan Oopperajuhlille 2016 italialaisia vieraita, useita teoksia ensi kertaa Olavinlinnaan

Ulkomaisten vierailijoiden osuus kasvaa Savonlinnan Oopperajuhlilla. Vuonna 2016 juhlilla vierailee kaksi italialaista oopperaseuruetta, Ravenna Festival ja Teatro Regio Torino. Vieraat esittävät yhteensä neljää teosta. Juhlien omia produktioita on kolme.

kulttuuri
Savonlinnan Opperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.
Yle / Paavo Koponen

Ohjelmiston laajentaminen ja kansainvälistäminen ovat Savonlinnan Oopperajuhlien lähivuiosien strategia. Tänäkin vuonna vierailevia seurueita on kaksi, Wienin Folksoper ja Dresdenin Semperoper. Esitettävien teosten määrä on tänä vuonna viiisi, mutta ensi vuonna seitsemän.

– Jos halutaan, että psytymme tarjoamaan asiakkaille uusia elämyksiä, niin ei meillä olisi mitään mahdollisuutta valmistaa seitsemää oopperaa Savonlinnassa itse, sanoo Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Ulkomaiset oopperaseurueet tuovat myös kansainvälistä mainetta ja toivon mukaan myös yleisöä.

– Mitä enemmän meillä on ollut vierailevia taloja, niin se on aivan häkellytävää, mikä merkitys näillä vierailuilla on ollut. Ensin tieto Savonlinnan Oopperajuhlista on levinnyt tähän ammattipiiriin ja sitä kautta heidän asiakkailleen. Tämä on äärimmäisen tärkeää julkisuustyötä Savonlinnan Oopperajuhlille, Jorma Silvasti perustelee.

– Tämmöinen strategia on tehty ainakin vuoteen 2017 asti, että Oopperajuhlat tuottaa kolme omaa oopperaa ja lisäksi tulee kaksi vierailevaa oopperataloa, Silvasti linjaa.

Italialaiset vieraat tuovat klassikkoteoksia

Ravennan musiikkijuhlat tuo Savonlinnaan Giuseppe Verdin oopperat Falstaff ja Macbeth. Seurueeseen kuuluu kapellimesatrilegenda Riccardo Muti, joka johtaa konsertin ensi kertaa Suomessa. Torinon oopperan terokset ovat Giacomo Puccinin La Boheme ja Vincenzo Bellinin Norma.

Ooperajuhlien omat tuotannot vuonna 2016 ovat Verdin Othello, W.A. Mozartin Don Giovanni ja Leos Janacekin Kuolleesta talosta.

Ohjelmistossa painottuvat säveltäjistä Verdi ja kirjoittajista William Shakespeare. Verdin Shakespearen näytelmiin säveltämiä oopperoita kuullaan kolme, Machbet, Falstaff ja Othello.

La Boheme, Norma, Falstaff ja Kuolleesta talosta tulevat Olavinlinnan ensi kertaa kesällä 2016. Othello on nähty vierailuesityksenä, mutta ei omana tuotantona. Figaron häät puolestaan uusitaan vuoden 2011 tuotannosta. Macbeth on puolestaan nähty Olavinlinnassa omana tuotantona.

Lue seuraavaksi