Tutkijat saattoivat löytää tähän mennessä vanhimman murhan uhrin

Tutkijat ovat mahdollisesti löytäneet tunnetun maailmanhistorian ensimmäisen murhan uhrin. Tutkijaryhmä löysi espanjalaisesta luolasta 430 000 vuotta vanhan neandertalinihmisen kallon, jonka etuosassa on kaksi saman esineen aiheuttamaa reikää.

tiede
Mahdollisesti maailman ensimmäisen henkirikoksen uhrin kallo rekonstruoituna.
Mahdollisesti maailman ensimmäisen henkirikoksen uhrin kallo rekonstruoituna. Kuva on osa tutkijaryhmän julkaisemasta kuvasta.Sala et. al. (CC BY 4.0)

Tutkijat ovat löytäneet espanjalaisesta luolasta 430 000 vuotta vanhan neandertalinihmisen kallon, joka saattaa olla kuulunut tunnetun maailmanhistorian ensimmäisen murhan uhrille. Kallon etuosassa on kaksi saman aseen jättämää reikää, joista kumpikin olisi ollut tappava yksinäänkin.

Neandertalinihmiselle kuulunut kallo löytyi ilmeiseltä hautapaikalta luolasta. Kallo oli luolassa sijaitsevassa noin 13 metriä syvässä kuilussa lähes 30 muun yksilön jäännösten kanssa.

Luolan espanjankielinen nimi Sima de los Huesos tarkoittaa suomeksi Luukuilua. Se sijaitsee Atapuerca-vuoristossa Pohjois-Espanjassa.

– Kyseinen yksilö kuoli toisen yksilön aiheuttamiin väkivaltaisiin vammoihin, Universidad Complutense de Madrid -yliopiston paleontologian tutkija Nohemi Sala sanoi.

– Haavojen muoto ja koot ovat samanlaiset, joten uskomme, että ne ovat seurausta kalloon kohdistuneista toistuvista iskuista samalla aseella. Mahdollisesti tekijä ja uhri ovat olleet kasvotusten.

Kyseinen mahdollinen henkirikos tapahtui noin 230 000 vuotta ennen kuin ihmislaji kehittyi Afrikassa. Alpeilta pari vuosikymmentä sitten muumioituneena löytynyt Ötzi-nimen saanut mies eli noin 5 300 vuotta sitten. Myös Ötzi kuoli väkivaltaisesti.

Lähikuvat tutkijoiden löytämän kallon iskuhaavoista.
Lähikuvat tutkijoiden löytämän kallon iskuhaavoista. T1 ja T2 kuvaavat kahta erillistä iskuhaavaa. Kuva on yhdistetty kahdesta tutkijaryhmän julkaiseman kuvan osasta. Sala et. al. (CC BY 4.0)

Motiivi tuskin selviää koskaan

Uhrin kallossa on kaksi aivoihin saakka ulottuvaa reikää. Ne sijaitsevat otsan vasemmalla puolella silmän yläpuolella. Kummassakin reiässä on yhdellä sivulla samassa kohtaa samanlainen lovi, joten ne ovat mitä ilmeisimmin peräisin samasta aseesta.

Tutkijat käyttivät kallon tutkimiseen samanlaisia menetelmiä, kuin mitä poliisin rikostutkijat käyttävät henkirikosten selvittämisessä. Tutkimuksissa selvisi, että kumpikin noin kaksi senttiä halkaisijaltaan olevista iskuhaavoista oli aiheutunut kuoleman aikaan.

Tutkijat tarkastelivat kallon luuta esimerkiksi mikroskoopilla ja kerroskuvauksella. Salan mukaan ase on saattanut olla puu- tai kivikeihäs tai kivestä valmistettu kirves.

– Koska kumpikin haavoista olisi ollut todennäköisesti tappava yksinäänkin, useammat haavat tarkoittavat ilmeistä aikomusta tappaa, Sala sanoi.

Tutkijoiden mukaan uhri oli nuori aikuinen, mutta he eivät tiedä, oliko kyse naisesta vai miehestä.

Tutkijoiden mukaan tekijää tai motiivia tuskin pystytään koskaan selvittämään.

– Valitettavasti motiivit eivät fossiilisoidu, Sala totesi.

Tutkimus on julkaistu PLOS ONE -tiedejulkaisussa (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijoiden luolasta löytämä neandertalinihmisen kallo.
Tutkijoiden luolasta löytämä neandertalinihmisen kallo. Kuva on osa tutkijaryhmän julkaisemasta kuvasta.Sala et. al. (CC BY 4.0)

Lähteet: Reuters