1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tässä on Suomen uusi hallitus – joukossa muutama kokenut ja monta untuvikkoa

Keskusta julkaisi hallituspuolueista viimeisenä ministerinsä torstai-iltana.

Ministerit esittelyssä:

Keskusta

Juha Sipilä – pääministeri

54-vuotias Sipilä ehti istua eduskunnassa vain reilun vuoden ennen kuin hänet valittiin keskustan puheenjohtaksi kesällä 2012. Ennen poliittista uraansa Sipilä toimi yritysjohtajana ja sijoittajana ja keräsi mittavan omaisuuden erityisesti komponenttivalmistaja Solitran myynnillä.

Sipilä on viiden lapsen isä ja kuuden lapsen isoisä. Hän asuu Pohjois-Pohjanmaalla Kempeleessä ja on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Hänellä on myös ansiolentäjän lupakirja.

Juha Sipilä.
Juha Sipilä Ylen vaaligalleriassa

Olli Rehn – elinkeinoministeri

53-vuotias Rehn teki huhtikuun vaaleissa paluun eduskuntaan parinkymmenen vuoden taon jälkeen. Viimeiset noin kymmenen vuotta hän toimi Euroopan komissiossa, jossa vastasi ensin teollisuudesta ja yrittäjyydestä, sen jälkeen laajentumisesta ja lopulta talous- ja raha-asioista.

Rehn on kotoisin Mikkelistä mutta asuu nykyään Helsingissä vaimonsa ja teini-ikäisen tyttärensä kanssa. Hän harrastaa jalkapalloa, jota pelasi aikanaan myös veikkausliigatasolla. Koulutukseltaan Rehn on valtiotieteen tohtori.

Olli Rehn.
Olli Rehn Ylen vaaligalleriassa

Anne Berner – liikenne- ja viestintäministeri

Anne Bernerin tausta on yritysmaailmassa. Hän on ollut sukuyritys Vallila Interiorin pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja. Hän on ollut paljon julkisuudessa myös uutta lastensairaalaa ajaneen hankkeen vetäjänä ja sitä tukevan säätiön hallituksen puheenjohtajana.

Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri. Taustalla on myös lääketieteen opintoja. Berner valittiin eduskuntaan Uudeltamaalta keskustan sitoutumattomana edustajana.

Anne Berner
Anne Berner Ylen vaaligalleriassa

Anu Vehviläinen – kunta- ja uudistusministeri

51-vuotias Vehviläinen aloittaa jo toisen kerran ministerin tehtävässä: vuosina 2007-2010 hän toimi Vanhasen ja Kiviniemen hallituksissa liikenneministerinä. Eduskuntaan Vehviläinen nousi ensimmäisen kerran vuonna 1995, mutta putosi pois yhdeksi kaudeksi vuoden 2003 vaaleissa. Tuon ajan hän toimi muun muassa Joensuun Röntgenin toimitusjohtajana ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtaja.

Vehviläinen asuu teini-ikäisen poikansa kanssa Joensuussa. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri. Keskustan varapuheenjohtajaksi Vehviläinen valittiin vuosi sitten.

Keskustan varapuheenjohtaja Anu Vehviläinen Keskustan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa Helsingissä 27. toukokuuta 2015
Anu Vehviläinen Ylen vaaligalleriassa

Kimmo Tiilikainen – maatalous- ja ympäristöministeri

48-vuotias Tiilikainen istuu eduskunnassa neljättä kauttaan, ja viime kaudella hän johti oppositiossa ollutta keskustan eduskuntaryhmää. Kokemusta ministerin tehtävästä Tiilikaisella on vuodelta 2007, jolloin hän toimi ympäristöministerinä noin kuusi kuukautta Paula Lehtomäen ollessa äitiyslomalla.

Tiilikainen asuu Etelä-Karjalassa Ruokolahdella, jossa viljelee myös luomutilaa. Perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi lasta. Koulutukseltaan Tiilikainen on maatalous- ja metsätieteiden maisteri.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Tiilikainen keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa eduskunnassa torstaina 7. toukokuuta 2015.
Kimmo Tiilikainen Ylen vaaligalleriassa

Juha Rehula – perhe- ja perusturvaministeri (2015-2017)

51-vuotias Rehula on istunut eduskunnassa yhtäjaksoisesti jo 18 vuotta. Viime vaalikaudella hän johti sosiaali- ja terveysvaliokuntaa ja osallistui tiiviisti silloiseen sote-vääntöön. Hän on toiminut noin vuoden ajan myös sosiaali- ja terveysministerinä vuosina 2010-2011. Keskustan varapuheenjohtajana Rehula on toiminut vuodesta 2012 lähtien.

Rehula asuu Hollolassa, ja hänen perheeseensä kuuluvat vaimo ja kaksi lasta. Hän harrastaa muun muassa raviurheilua ja on myös hevosen osaomistaja. Koulutukseltaan Rehula on sosionomi.

Juha Rehula
Juha Rehula Ylen vaaligalleriassa

Annika Saarikko – perhe- ja perusturvaministeri (2017-2019)

31-vuotias Saarikko valittiin keskustan varapuheenjohtajaksi viisi vuotta sitten, jolloin hän toimi silloisen sosiaali- ja terveysministerin Juha Rehulan erityisavustajana. Seuravana vuonna Saarikko nousi ensimmäistä kertaa eduskuntaan, ja puolueensa varapuhenejohtajistossa hän on istunut valinnastaan lähtien.

Saarikko asuu miehensä ja poikavauvansa kanssa Turussa. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri, pääaineenaan mediatutkimus. Hänen gradunsa käsitteli Matti Vanhasen avioerojulkisuutta Ilta-Sanomissa.

Annika Saarikko.
Annika Saarikko Ylen vaaligalleriassa

Perussuomalaiset

Timo Soini – Ulkoministeri

52-vuotias Soini on johtanut perussuomalaisia parikymmentä vuotta ja toiminut kansanedustajana vuodesta 2003 lähtien. Kansanedustajanura oli tosin katkolla pari vuotta Soinin ollessa europarlamentissa vuosina 2009-2011.

Soini asuu Espoossa vaimonsa ja kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa. Hän harrastaa muun muassa raviurheilua ja on brittiläisen jalkapallojoukkueen Millwallin kannattaja. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri.

Timo Soini.
Timo Soini Ylen vaaligalleriassa

Jussi Niinistö - Puolustusministeri

44-vuotias Niinistö tuli aikanaan mukaan politiikkaan pitkäaikaisen ystävänsä Timo Soinin pyynnöstä. Hän toimi pitkään muun muassa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteerinä, ja kansanedustajaksi hänet valittiin vuonna 2011. Niinistö on työskennellyt myös muun muassa Suomalaisuuden liiton toiminnanjohtajana ja Maanpuolustuskorkeakoulun Suomen sotahistorian dosenttina. Hän on perussuomalaisten varapuheenjohtaja.

Niinistö asuu Nurmijärvellä ja hänellä on kolme lasta. Koulutukseltaan hän on filosofian tohtori.

Jussi Niinistö.
Jussi Niinistö Ylen vaaligalleriassa

Hanna Mäntylä – Sosiaali- ja terveysministeri

40-vuotias Mäntylä on profiloitunut perussuomalaisten sote-osaajana. Ennen eduskuntaan nousemistaan vuonna 2011 hän työskenteli erityisnuorisotyöntekijänä. Perussuomalaisten varapuheenjohtajana hän on ollut vuodesta 2011 lähtien.

Mäntylä asuu Torniossa ja hänellä on kaksi lasta. Koulutukseltaan hän on perushoitaja, mutta hän on suorittanut myös sosiaalityön yliopisto-opintoja.

Hanna Mäntylä.
Hanna Mäntylä Ylen vaaligalleriassa

Jari Lindström – Työ- ja oikeusministeri

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja edellisen kauden varapuheenjohtaja on ennen poliittista uraansa työskennellyt paperitehtailla Voikkaalla, Anjalankoskella ja Kymillä.

Laborantiksi opiskellut Lindström asuu Kuusankoskella. Hänellä on yksi lapsi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström saapuu hallitusneuvotteluihin Smolnaan Helsingissä maanantaiaamuna 18. toukokuuta 2015.
Jari Lindström Ylen vaaligalleriassa

Kokoomus

Alexander Stubb – Valtiovarainministeri

47-vuotiaalle Stubbille ministerin salkku on järjestyksessä jo neljäs. Hän nousi pääministeriksi noin vuosi sitten tultuaan valituksi kokoomuksen puheenjohtajaksi. Sitä ennen hän on toiminut eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä sekä ulkoministerinä.

Stubb nousi aikanaan politiikkaan EU-virkamiehen paikalta vuoden  2004 eurovaaleissa, joissa hän sai yli 100 000 ääntä.

Espoossa asuva Stubb on naimisissa ja hänellä on kaksi kouluikäistä lasta. Hän harrastaa muun muassa triathlonia ja on aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä. Koulutukseltaan Stubb on filosofian tohtori kansainvälisessä politiikassa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb saapui puolueen eduskuntaryhmän kokoukseen Smolnaan Helsingissä sunnuntaina 24 toukokuuta.
Alexander Stubb Ylen vaaligalleriassa

Sanni Grahn-Laasonen – Opetus- ja kulttuuriministeri

32-vuotias Grahn-Laasonen sai ensimmäisen ministerinsalkkunsa jo ensimmäinen eduskuntakautensa lopulla, kun hänet valittiin vuosi sitten ympäristöministeriksi Stubbin hallitukseen. Grahn-Laasonen on Stubbin lähipiiriä, hän toimi tämän lehdistöavustajana ulkoministerikaudella. Sitä ennen hän työskenteli muun muassa toimittajana ja uutispäällikkönä Iltalehdessä.

Grahn-Laasonen asuu miehensä ja 2-vuotiaan tyttärensä kanssa Forssassa. Harrastuksikseen hän ilmoittaa lenkkeilyn ja lukemisen. Koulutukseltaan Grahn-Laasonen on valtiotieteiden maisteri, pääaineenaan sosiaalipolitiikka.

Sanni Grahn-Laasonen.

Petteri Orpo – Sisäministeri

45-vuotias Orpo on toiminut kokoomuksessa lähes koko uransa ajan: ensin järjestö- ja avustajatehtävissä ja vuodesta 2007 lähtien kansanedustajana. Toisella kaudellaan hän ensin johti kokoomuksen eduskuntaryhmää ja lopulta nousi vuosi sitten Stubbin hallituksen maa- ja metsätalousministeriksi.

Köyliöstä kotoisin oleva Orpo asuu nykyään Turussa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Hän harrastaa erityisesti kalastusta. Koulutukseltaan Orpo on valtiotieteiden maisteri, pääaineenaan taloustiede.

Petteri Orpo.
Petteri Orpo Ylen vaaligalleriassa

Lenita Toivakka – Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri

53-vuotias Toivakka aloitti valtioneuvostouransa vuosi sitten Stubbin hallituksen eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä. Ennen vuonna 2007 alkanutta kansanedustajan tehtäväänsä hän toimi muun muassa Citymarket-yrittäjänä Etelä-Savossa.

Toivakan perheeseen kuuluu mies ja kolme aikuista tytärtä. Hän asuu Mikkelissä ja harrastaa muun muassa joogaa. Koulutukseltaan Toivakka on kauppatieteiden maisteri.

Lenita Toivakka.
Lenita Toivakka Yle vaaligallleriassa