Opiskelijat nousevat barrikadeille leikkauksia ja maksuja vastaan

Mielenosoituksia järjestetään tänään perjantaina Helsingissä ja Tampereella. Myös yliopistohenkilökunta on huolissaan uuden hallituksen leikkauslinjasta.

Kotimaa
Opiskelijoita Helsingin yliopiston Porthanian aulassa.
Opiskelijoita Helsingin yliopiston Porthanian aulassa.Yle

Tiettävästi satapäinen opiskelijajoukko aikoo osoittaa iltapäivällä Helsingin keskustassa tyytymättömyyttään uudelle hallitukselle.

Keskiviikkona julkaistussa hallitusohjelmassa linjataan, että EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta Suomeen tulevilta opiskelijoilta pitää vastedes periä lukukausimaksut.

– Maksuton koulutus on yhdenvertaisuuden toteutumisen edellytys ja itsessään puolustettava periaate, josta ei voi joustaa, sanoo tiedotteessa opiskelija Niia Virtanen, joka on yksi mielenosoituksen kokoonkutsujista.

Facebookissa julkaistun tapahtumakutsun mukaan marssille Helsingin yliopiston Porthanian edestä opetus- ja kulttuuriministeriöön olisi osallistumassa useita satoja ihmisiä. Tiedotteessa kerrotaan, että vastaava mielenosoitus järjestetään perjantaina myös Tampereella.

Virtasen mukaan opiskelijoita hiertää laajemmin puhe koulutusviennistä ja koulutuksen hinnoittelusta: se on omiaan kiihdyttämään yrityslogiikan tuomista yliopistomaailmaan.

HY:n rehtori: leikkaukset ja laatutavoitteet eivät mene yksiin

Mielenosoituksissa Helsingissä ja Tampereella vastustetaan järjestäjien mukaan myös koulutukseen suunniteltuja leikkauksia. Uusi hallitus on leikkaamassa esimerkiksi opintotukea.

Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola nostaa puolestaan esiin hallituksen aikeet jäädyttää yliopistoindeksin ja leikata Suomen Akatemian ja Tekesin tutkimusrahoitusta.

– Hallitus haluaa tehdä Suomesta koulutuksen kärkimaan ja nostaa tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta. Rajut leikkaukset koulutuksesta viestivät kuitenkin aivan päinvastaista, Kola sanoo tiedotteessa.

Hän kuitenkin kertoo ymmärtävänsä, että "lähes jokaisen" on tehtävä oma osuutensa taloustalkoissa. Yliopistojen pitää tehdä nykyistä enemmän yhteistyötä ja profiloitua vahvuusalueilleen, kuten hallituskin linjaa, Kola sanoo.