VTV: Valtion osakeomistuksia hoitavalla Solidiumilla petrattavaa

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan valtion sijoitusyhtiö Solidium on lepsuillut tavoitteiden asettamisessa. Ongelmallista on VTV:n mielestä myös se, että Solidium saa tilikaudella tulouttaa osakevarojaan ilman rajoituksia.

talous
Solidiumin kyltti.
Yle

Eduskunnan yhteydessä toimiva Valtiontalouden tarkastusvirasto on havainnut Solidiumin toiminnassa parannuskohteita. VTV syynäsi valtion kokonaan omistaman Solidiumin toimintaa vuoden 2009 alusta tämän vuoden maaliskuun alkupäiviin asti.

– Valtio-omistajan tulisi määrittää selkeämmin ja tunnuslukuja hyödyntäen Solidiumin toiminnan tavoitteet ja niiden priorisointi, VTV kertoo tiedotteessa.

Solidium on noudattanut saamiaan ohjeita, mutta niiden yleisluontoisuuden takia tulkinnan varaa on liikaa, VTV lisää.

Solidiumin tehtävänä on hoitaa valtion osakeomistuksia: Joulukuussa 2014 se oli vähemmistöomistajana 12 pörssiyhtiössä. Viime aikoina se on kiihdyttänyt osakkeidensa myyntiä niin, että maaliskuun 2014 ja maaliskuun 2015 välisenä aikana se tuloutti valtiolle noin 1,5 miljardia euroa. VTV:n mukaan Solidium myi osakkeitaan kyseistä vuoden jaksoa edeltävänä aikana kaikkiaan noin 1,8 miljardilla.

– Solidiumin toiminnan kannalta ongelmallista on, että enimmäistuloutusta tilikauden aikana ei ole rajoitettu. Riskinä on, että Solidium ajetaan kansallisvarallisuuden pitkäjänteisestä hoitajasta kattamaan budjettitalouden tulovajetta lyhytjänteisellä osakkeiden myynnillä.

Solidiumin heikoksi kohdaksi VTV mainitsee lisäksi osakesalkun laihan kehityksen. Esimerkiksi sijoitus Talvivaaran kaivokseen on osoittautunut arvottomaksi.

VTV:n mukaan Solidiumin on silti syytä etsiä uusia sijoituskohteita – riskeistä huolimatta.

Tänään perjantaina nimitettävässä hallituksessa valtion omistajaohjauksesta vastaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.).