Polta tai silppua – näin hävität Suomen lipun

Suomen lippu hävitetään joko polttamalla tai leikkaamalla se pieniksi palasiksi. Vanhasta lipusta luopuvan täytyy kuitenkin parhaansa mukaan varmistaa, ettei silputtua lippua saa enää koottua kasaan.

Kotimaa
Suomen lippu.
Pentti Palmu / Yle

Suomen liput nousevat monessa pihassa salkoon tänä viikonloppuna ylioppilaaksi tai ammattiin valmistuvien kunniaksi. Ennen lipun nostamista salkoon kannattaa varmistaa, että se on asemansa edellyttämässä kunnossa.

Suomen lippu ei saa olla repeytynyt ja värien täytyy olla kunnossa. Jos esimerkiksi lipun valkoinen osa on jo kellertynyt ja sininen haalistunut, kuuluu lippu hävittää asianmukaisesti.

Suomalaisuuden liitosta neuvotaan, että lipun oikeaoppinen hävittäminen tapahtuu joko polttamalla tai leikkaamalla lippu pieniksi palasiksi. Lippu täytyy leikellä niin, ettei sitä enää voi tunnistaa Suomen lipuksi. Palaset puolestaan kuuluu hävittää muutamassa erässä talousjätteen mukana. Näin pyritään estämään se, että roskia mahdollisesti kaiveleva henkilö voisi saada kaikki lipun osat käsiinsä ja yrittää kasata niitä jälleen yhteen.

Lippua ei saa haudata maahan eikä mereen.