1. yle.fi
  2. Uutiset

Luokanopettajasta vuoden rauhanturvaaja

Suomen Rauhanturvaajaliitto on valinnut vuoden rauhanturvajaksi liminkalaisen kapteeni Mika Kalmarin. Siviilissä hän toimii luokanopettajana, mutta on tällä hetkellä Bosniassa. Hän on ollut mukana kuudessa eri operaatiossa, muun muassa Syyriassa.

rauhanturvaaminen
Liminkalainen Mika Kalvari valittiin vuoden 2015 rauhanturvaajaksi. Barettipäinen Kalmari seisoo YK:n lipun vieressä.
Suomen Rauhanturvaajaliitto ry

Suomen Rauhanturvaajaliitto ry nimeää vuosittain vuoden suomalaisen rauhanturvaajan. Nimitys julkisestaan YK:n kansainvälisenä rauhanturvaajien päivänä 29.5.

Valintaperustelujissa mainitaan muun muassa kapteeni Mika Kalmarin, 50, aktiivisuus ja kyky kehittää toimintaa.

Kalmari toimii tällä hetkellä Bosniassa EU-johtoisessa ALTHEA-operaatiossa esikuntaupseerina. Hänellä on takanaan vuosien palvelus kuudessa eri operaatiossa Lähi-Idässä, Kashmirissa sekä Balkanilla. Kalmari on toiminut YK:n, NATO:n ja EU:n kriisinhallintatehtävissä esikuntaupseerina sekä sotilastarkkailijana. Lisäksi hän on palvellut vuodesta 2007 lähtien erilaisissa kouluttajatehtävissä puolustusvoimien palveluksessa eri puolilla Eurooppaa sekä Kanadassa.

Ensimmäisellä komennuksellaan hän oli vuosina 2000-2001 tilannekeskuksen päivystäjänä ja päällikkönä Libanonin UNIFIL-operaatiossa suomalaispataljoonassa.

Tunnustus yllätys

Valinnastaan vuoden rauhanturvaajaksi kapteeni Mika Kalmari on positiivisesti yllättynyt. Hän näkee sen olevan tunnustus vuosien varrella tekemästään työstä rauhan hyväksi.

– Rauhanturvaaminen on minulle mieluisa työ, joskaan ei niitä kaikkein turvallisimpia. Mutta vaikka on ollut tiukkojakin paikkoja, niin en vaihtaisi päivääkään pois, keskellä Syyrian sisällissotaa sotilastarkkailijana vuosina 2011-2012 toiminut Kalmari toteaa.

Mika Kalmari on kasvatustieteiden maisteri ja peruskoulun luokanopettaja. Hän kiittää Limingan kuntaa joustavasta suhtautumisesta.

– Perhe on tärkeä näissä hommissa. Ilman sitä olisi aina välillä orpo olo maailmalla, Kalmari antaa erityiskiitoksen perheelleen.

Lue seuraavaksi