Torikirppiskausi alkaa Joensuussa – "Oikea hintataso löytyy aina"

Tuhansittain ihmisiä liikkeelle saava Joensuun torikirppis avaa kesäkautensa. Kokeilusta ja vitsistä alkunsa saaneen tapahtuman suosio ei osoita laantumisen merkkejä. Perinteisen kirppishengen mukaisesti myyntipaikoilta voi löytää melkein mitä tahansa – vaikka sitten kahdeksan metriä maakaapelia.

Kirpputorit ja myyjäiset
Yksi torikirppiksen järjestäjistä Yrjö Piiroinen.
Yksi torikirppiksen järjestäjistä Yrjö Piiroinen.YLE / Mari Itkonen

Joensuun kesään jo perinteisesti kuuluva torikirppis avaa kautensa toukokuun viimeisenä päivänä. Suven kuluessa kirppiksiä järjestetään kaikkiaan seitsemänä sunnuntaina. Monet osaavat odottaa kirppistapahtumia, sillä alkamassa on kahdeksastoista kesäkausi, kertoo yksi tapahtuman järjestäjistä, Yrjö Piiroinen.

– Alkujaan se oli lähinnä sellainen kokeilu ja puolittain vitsi. Oli nähty, että eri puolilla Suomea ja eri puolilla maailmaa on tapahtumia, missä ihmiset voi myydä tarpeettomia tavaroitaan. Mietittiin, että voisi kokeilla muutaman kerran Joensuussakin, Piiroinen muistelee.

Jo ensimmäinen torikirppis osoittautui menestykseksi, eikä merkkejä suosion laantumisesta ole ilmaantunut tähän mennessä. Keskimäärin yksi kirppissunnuntai kerää kymmenisen tuhatta kävijää. Myyntipaikkoja tarvitaan jopa kaksisataa. Suosiolla on myös toinen puolensa.

– Se mikä on ihan viime vuosina nähty, on se että äidit eivät tule pienten lasten kanssa torille mielellään, koska siellä on niin paljon väkeä, Yrjö Piiroinen kertoo.

Maakaapelista keräilytavaraan

Perinteisen kirppishengen mukaisesti torikirppikseltä voi löytää melkein mitä tahansa. Keräilijät tekevät sieltä hyviä löytöjä, mutta hämmentäviäkin ostoksia torikirppiksellä tehdään.

Jos kauppa syntyy niin hinta on silloin kohdallaan

Yrjö Piiroinen

– Kaikkein hauskinta oli, kun yksi myyjä toi tarjolle sellaisen kaapelinpätkän, kahdeksan metriä. Sanoin hänelle, että tuota ei varmasti kyllä kukaan halua ostaa. Myyjä tuli puolentoista tunnin päästä sanomaan, että kaapeli on myyty. Sellainen maakaapelin pätkä, päivittelee Yrjö Piiroinen.

Erityisesti torilla kauppansa tekevät vaatteet ja keräilytavarat. Isompia tavaroita kuten raskaita huonekaluja sinne ei kannata raahata, sillä ostajalla voi olla hankaluuksia kuljettaa ostostaan pois. Elintarvikkeita torikirppiksellä ei saa myydä.

Kun myyjän ja ostajan tarpeet kohtaavat

Yrjö Piiroisen mukaan hintataso on Joensuun torikirppiksellä kohdallaan. Jos ei muuten, niin tiukan tinkaamisen tuloksena.

– Ostaja ja myyjä näkevät toisensa nokikkain. Vaikka myyjä pyytäisi miten paljon tahansa, niin ostaja tietää mitä hänen kannattaa maksaa. Jos kauppa syntyy niin hinta on silloin kohdallaan. Oikea hintataso löytyy aina, kun ihminen haluaa luopua jostain turhasta tavarasta ja ostaja haluaa sen ostaa, Yrjö Piiroinen muotoilee kirppishengen filosofiaa.