Kysely: Voiko Facebook-lastenhoitajaan luottaa?

Lastenhoitoapua haetaan yhä enemmän Facebookin avulla. Sosiaalisen median lastenhoitorinkeihin kuuluu satoja, jopa tuhansia, ihmisiä. Oletko itse tarjonnut tai tarvinnut hoitoapua? Osallistu kyselyyn.

Kotimaa
Lapsi leikkimässä
Heidi Setälä / Yle

Ennen turvauduttiin MLL:n lastenhoitajiin, sukulaisten ja ystävien tai naapurin tutun teinin apuun. Nyt lastenhoitajia haetaan Facebook-ryhmistä joskus hyvinkin nopealla varoitusajalla.

Porissa yli 250 ihmistä etsii tai tarjoaa lastenhoitoapua Facebookissa. Turussa lastenhoitorinkiin kuuluu yli tuhat ihmistä ja Salossa yli 750. Pääkaupunkiseudun ryhmiin kuuluu toista tuhatta ihmistä. Lahden seudun ryhmässä on lähes 400 jäsentä.

Some-lastenhoitoringeistä löytyy sekä osaavia että täysin kokemattomia hoitajia. Useita lapsia Facebookin välityksellä hoitamaan lähteneen naisen mukaan Facebook-nannyn etsimiseen kannattaa käyttää aikaa.

– Riskejä kyllä on, jos lähtee viettämään iltaa ja viime minuuteilla ottaa täältä vieraan hoitajan. Olen itse mennyt hoitamaan näin erästä ADHD-diagnoosin saanutta poikaa, kun äiti lähti baariin. Kokemattomuus voi tuoda mukanaan vaaratilanteita, ja iltaisin lapsi saattaa kovasti kaivata vanhempiaan ja rauhoittelu voi olla vaikeaa.

Nainen haluaa pysytellä nimettömänä suojellakseen hoitamiensa lasten ja heidän perheidensä yksityisyyttä.

Hän on koulutukseltaan päivähoitaja ja hoitanut työkseen muun muassa vammaisia lapsia. Hänen mukaansa Facebookissa keikan vastaanottanut hoitaja joutuu helposti mahdottomien tehtävien eteen.

– Oli eräs todella haastava kahden lapsen hoitokeikka, kymmenen tuntia. Silloin en saanut lapsiin kunnollista otetta. He eivät totelleet minua. Päivä kului hetkittäin mukavasti. Tuli eteen myös vaaratilanteita, kun lapset eivät uskoneet minua vaan esimerkiksi pyöräilivät tien yli, vaikka olin kehottanut pysähtymään.

Kokeneella hoitajalla on tarjota yksi neuvo ylitse muiden: tutustu hoitajaan hyvissä ajoin ennen varsinaista hoitokeikkaa.

– Menen aina haluttaessa ja haluan usein itsekin mennä näyttäytymään ensin. Näin hoitaja on jo tavallaan edes hieman tuttu ja hoito sujuu helpommin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.