Ministeri Anu Vehviläinen karsii, uudistaa ja edistää terveen järjen käyttöä

Keskustan Juha Sipilän hallituksessa kantaa kunta- ja uudistusministerin haastavaa ja mielenkiintoista salkkua joensuulainen kansanedustaja Anu Vehviläinen (kesk.) Savo-Karjalan vaalipiiristä.

Kotimaa
Anu Vehviläinen leikkaa nauhaa Haapaniemen sillan avajaisissa 24.9.2007
Heikki Haapalainen / Yle

Savo-Karjalan kansanedustajista uudessa hallituksessa vaikuttaa ja päättää joensuulainen Anu Vehviläinen (kesk.).

Vehviläinen sai kunta- ja uudistusministerin salkun. Hän sanoo, että tehtävä on mielenkiintoinen ja haastava.

Vehviläisellä on takana pitkä ura kuntapoliitikkona, joten kuntakenttä on tuttu. Mutta nykyisessä vaikeassa tilanteessa, jossa kuntapuoleen kohdistuu suuria säästö- ja tervehdyttämistoiveita, ei voi nojata menneeseen.

– Minun tärkein ja isoin tehtävä on pystyä vaikuttamaan siihen, että kuntien tehtäviä ja velvoitteita karsitaan sen miljardin euron edestä, mitä viime viikkoina Smolnassa on päätetty.

Anu Vehviläisen tehtävä on ministerinä pitää kiinni myös lupauksesta, että kunnille ei tule uusia tehtäviä ja velvoitteita. Lisäksi on mietittävä porukalla, millainen on tulevaisuuden kunta.

– Kyllä tämä salkku vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta.

Karsitaan

Hallitusohjelmaan ja sen liitteisiin on jo kirjattu konkreettisia karsintakohteita kuntaministerin työpöydälle. Esimerkiksi kelpoisuusehtoihin ja ryhmäkokoihin liittyviä kysymyksiä on nostettu esille.

Ja silloin kuin puhutaan tehtävistä, jotka eivät suoranaisesti liitty ihmisten peruspalveluiden toteutumiseen, on terveen järjen käyttö sallittua.

– Että kunnilla olisi enemmän mahdollisuuksia itse päättää, miten ne hoitavat asioita ja palveluita, ja tekevät omasta kunnastaan elinvoimaisen, Anu Vehviläinen sanoo.

Uudistetaan

Uudistusministerin hommiin kuuluu muun muassa edistää erilaista kokeilutoimintaa.

– Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ja Itä-Suomessa on ollut esillä venäjänkielen kokeilu. Kouluissa voisi siis valita ruotsin sijasta venäjän. Ja sitten on tämä perustulokokeilu, ministeri Vehviläinen luettelee.

Pidä huolta

Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen hallituksissa liikenneministerinä toiminut Anu Vehviläinen tietää kokemuksesta, että ministerin aika on kortilla. Niinpä hän sanoo, että on pidettävä huolta myös itsestään.

– Ministerin tehtävät ovat aina vaativia. Ja siitä ei pidä kukaan muu huolta kuin itse, että tulee myös niitä vapaa-ajan hetkiä, että pystyy olemaan omien läheisten kanssa, Anu Vehviläinen sanoo.