Naapurin kyttäämistä vai yhteisiä pihatapahtumia? – kerrostalossa oma asenne ratkaisee

Kokenut asukasyhdistyksen puheenjohtaja on nähnyt sekä perinteisiä kerrostalokyyliä että leikkivistä lapsista valittavia aikuisia. Hän kuitenkin uskoo, että asukkaiden yhteinen tekeminen rauhoittaa pihapiirin.

Kotimaa
Oulun Meritulli-Heinäpään asukastuvan lounashetki.
Oulun Meritulli-Heinäpään asukastuvan lounashetki.Nadja Mikkonen / Yle

Kaikkien hankalien naapurien arkkityyppi on toisia kyttäävä ihminen, joka puuttuu asukkaiden tekemisiin omavaltaisesti. Matti Svala, Oulun Meritulli-Heinäpään asukasyhdistyksen puheenjohtaja, tuntee tilanteen.

– Joitakin vuosia sitten oli perinteinen kerrostalokyttätapaus. Vanhempi naishenkilö seurasi koko talon tapahtumia, ja aina kun tuli uusi asukas, hän kävi latelemassa heille ohjeet ensimmäisenä iltana. Siitähän tuli tietenkin sanomista, Svala muistelee.

Svalan mukaan hankalissa tapauksissa kannattaa miettiä omaa reagointiaan. Tärkeässä roolissa on myös taloyhtiö, jonka tulisi olla yhteydessä naapureihin ja rauhoittaa tilanne. Svala on ollut Meritulli-Heinäpään asukasyhdistyksen puheenjohtaja vuodesta 2013. Tuossa ajassa yleisimmät riidanaiheet ovat tulleet tutuiksi.

– Roskakatosasiat. Kaikki kerrostaloissa asuvat tietävät, että sinne tuodaan kaiken maailman tavaraa, joka eivät sinne kuulu, Svala toteaa.

Leikkipaikkakin voi olla jonkun mielestä häiriö

Myös pyörien ja autojen pysäköinnit tuottavat Svalan mukaan aika ajoin päänvaivaa naapuruston keskuudessa. Joskus asukkailta kantautuu yllättäviäkin valituksen aiheita:

Oulun Meritulli-Heinäpään asukasyhdistyksen puheenjohtaja Matti Svala.
Oulun Meritulli-Heinäpään asukasyhdistyksen puheenjohtaja Matti Svala viihtyy itse kerrostalossa.Nadja Mikkonen / Yle

– Eräässä talossa naapurin lapset kävivät leikkimässä talon hiekkalaatikolla ja keinuissa. Sekin tuntui ahdistavan jotakuta, ja asukas ehdotti, että koko leikkipaikka tulisi purkaa, Svala kertoo.

Svalan mukaan erityisesti Heinäpäässä samoissa kerrostaloissa asuu sekä nuoria että vanhempia sukupolvia. Hän arvelee, että erilaisten ihmisten kohtaaminen samassa pihapiirissä rauhoittaa ilmapiiriä.

– Ehkä ihmisen luonne on kuitenkin sellainen, että hän kaipaa sosiaalista kanssakäymistä, Svala sanoo.

Yhteisellä puuhastelulla ilmapiiri paremmaksi

Kerrostaloasumisessa on puolensa. Svalan mukaan palvelut löytyvät läheltä, ja kerrostaloasuminen sopii mainiosti myös lapsiperheille. Svala itse on asunut sekä kerrostalossa että omakotitalossa ja kertoo viihtyvänsä nyt hyvin kerrostaloasunnossa.

Meritulli-Heinäpään asukasyhdistys toteutti viime vuoden aikana hankkeen, jossa haluttiin parantaa asumisen laatua. Hankkeeseen kuului esimerkiksi pihakävely, jossa naapurusto tutustutettiin lähipalveluihin ja pihapiirin tiloihin.

– Tärkeintä on, että ihmiset tuntevat toisensa ja että heidät saataiisin kohtaamaan yhteisten asioiden äärellä. Se parantaa talon ilmapiiriä ja viihtyvyyttä, Svala sanoo.

Svalalla on valmis asenneresepti oululaisille naapureidensa kohtaamiseen: – Tervehtii sitä naapuria. Ei sen tarvitse sen kummempaa olla. Miksei voi joskus kysäistä vointiakin, Svala toteaa.