1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Stubbin autonkuljettajan viimeinen työpäivä: Takapenkin salaisuudet "toisesta korvasta ulos"

Markku Nieminen on ollut yhdeksän pääministerin henkilökohtainen autonkuljettaja ja yli 40 vuotta kuskina ministereille. Miehen elävin muisto on vuodelta 1975, kun Tamminiemeen ajettiin auton lippu puolitangossa.

Kotimaan uutiset
Stubb nousemassa auton takapenkiltä.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Markku Nieminen muistelee haikeudella 43 vuottansa autonkuljettajana jätettyään perjantaina eroavan pääministerin Alexander Stubbin Valtioneuvostoon, uuden hallituksen nimitystilaisuuteen. Viimeinen keikka, Nieminen toteaa.

Uran alkupuolen Nieminen kuskasi ministereitä, mutta pääsi pääministerin henkilökohtaiseksi kuljettajaksi Harri Holkerin aikana 1991.

Stubb oli Niemisen pääministeripomoista yhdeksäs ja viimeinen. Stubbille autonkuljettaja oli "Make", aiemmat pääministerit puhuttelivat Markkuna. Hallituksen myllääminen on ollut autonkuljettajalle aina mieluinen tapahtuma.

– Parasta tässä työssä ovat ihmiset ja ihmisten vaihtuminen. Siitä tulee vaihtelua rutiineihin, kun kotimatkat ja osoitteet muuttuvat pääministerin mukana, Nieminen kertoo.

Nieminen pääsi panssarimersun rattiin autoasentajan taustalla. Mies päätti armeijassa, että pitäisi päästä sisätöihin.

– No, onhan tämä tavallaan sisätyötä, sanoo Nieminen.

"Ei se pesää tee"

Autonkuljettaja Niemiseltä ei ole vaadittu valaa vaitiolosta. Joka tapauksessa työn luonne velvoittaa.

– Näistä hommista ei kuulu huudella. Valtaosa siitä, mitä autossa kuulee, menee vain toisesta korvasta ulos. Ei se pesää tee, Nieminen sanailee.

Nyt jo kuitenkin uskaltaa kertoa joitakin eläviä muistoja. Mieleenpainuvin liittyy osuvasti hallituksen vaihtumiseen. Tehtiin matkaa presidentti Urho Kekkosen luo hallituksen virkaanastujaisiin – oli epäonnen päivä, perjantai 13. kesäkuuta 1975.

– Kuljetin virkamieshallituksen pääministeriksi nimitettävää Keijo Liinamaata. Ajettiin kohti Tamminiemeä, kun Suomen lippu auton keulassa valui puolitankoon. Liinamaa sanoi, että otetaan lippu pois, ettei vaikuta huonolta enteeltä. Tänä päivänä hallituksen vaihdoksiin ei enää ajeta lippu keulassa.

Helmikuussa sattunut sisäministeri Päivi Räsäsen auto-onnettomuus oli poikkeuksellinen tapaus Valtioneuvoston ministerikyydeissä. Niemisenkin on myönnettävä ministerikolari vuosikymmenien takaa. Kulttuuriministeri Anna-Liisa Kasurinen oli takapenkillä, kun Nieminen törmäsi toiseen autoon kaupunkiruuhkassa kaistaa vaihtaessa.

– Silloin ajettiin Saabilla, Nieminen tähdentää.

Kulkupelit ovat Markku Niemiselle tärkeitä. Eivät autot välttämättä, sillä miehen intohimo ja päällimmäisin eläkesuunnitelma on pyöräily. Kohtapuoliin mielessä on polkeminen Näsijärven ympäri, 134 kilometriä. Tapahtuma on ollut miehen vuosittainen kesäperinne jo 70-luvulta.

– Eteenpäin mennään, vaikka yksi vaihe haikeasti päättyykin, pohtii eläkkeelle jäävä autonkuljettaja.

Lue seuraavaksi