1. yle.fi
  2. Uutiset

Lakkiaisten etiketti on rento

Tapakouluttajan mielestä juhlista ei kannata stressata, sillä etiketti on lempeä sekä juhlien järjestäjille että vieraille.

Ylen aamu
Arja Porvali.
Tänä viikonloppuna kymmenettuhannet nuoret juhlivat valmistumistaan toisen asteen koulutuksesta. Tapakouluttaja Arja Porvali kertoo, mikä on yo- ja valmistujaisjuhlien etiketti.

Tapakouluttaja Arja Porvali rauhoittelee kaikkia viikonlopun valmistujaisjuhliin osallistuvia. Porvalin mukaan niin juhlien järjestäjät kuin vieraatkin voivat keskittyä juhlista nauttimiseen, sillä lakkiaiset ovat etiketiltään kaikista perhejuhlista rennoimmat.

Viikonvaihteessa Suomi saa liki 27 000 uutta ylioppilasta ja lakkiaisjuhlia on varmasti melkein jokaisen tuttavapiirissä.

Tapakouluttaja Arja Porvalin mukaan ei kuitenkaan kannata stressata, sillä lakkiaisetiketti on rento sekä juhlien järjestäjille että vieraille.

Moni vanhempi hermoilee, pitääkö lakkiaisiin lähettää kutsu vai ei. Porvalin mukaan ei tarvitse, mutta jos haluaa, kutsun voi joko soittaa tai lähettää meilinä. Ja valmistujaisjuhliin voi aina poiketa ilman kutsua.

Juhlissa juhlittavan ylioppilaan tehtävänä on tervehtiä kaikki vieraat ja nostaa tervetuliaismalja kaikkien vieraiden kanssa, joko kuohuvaa tai muuten vain kuplivaa juomaa.

Tarjoilut on yksinkertaisinta järjestää noutopöydäksi, jolloin on helppo varautua myös erikoisruokavalioihin. Niistä vieraiden ei tarvitse ilmoittaa etukäteen. Voileipäkakku on lakkiaisten ehdoton kestosuosikki!

Porvalin pukeutumisvinkki on yksinkertainen: juhlittavalla on hienoimmat vaatteet, mieti miten hän mahtaa pukeutua ja valitse omat vaatteesi sen mukaan. Juhlavaatteissa kengät ovat osa kokonaisuutta, eikä niitä riisuta, kuten arkitilanteissa.

Raha tai lahjakortti on Porvalin mukaan aina varma lahja, ellei tiedä ihan tarkkaan, mitä juhlittava toivoo. Nyt myös eettiset lahjat ovat suosittuja.

Yksi ruusu on aina tyylikäs kukkavalinta, mutta kukat eivät Porvalin mukaan välttämättömiä, jos mukana on lahja.

Ja onnittelutoivotuksia voi Porvalin mukaan hyvin osoittaa uuden ylioppilaan tai ammattiin valmistuneen lisäksi myös hänen vanhemmilleen.

Lue seuraavaksi