Lakiasiantuntija: Tampereen aikomus maksaa poliisityöstä on ennenkuulumaton

Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Arto Sulonen ei ole kuullut, että kunta olisi aiemmin maksanut poliisien palkkarahoja. Sulonen näkee asiassa isoja periaatteellisia kysymyksiä.

Kotimaa
Tampereen keskustori
Petra Ketonen / Yle

Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ei pitäisi olla kiinni siitä, kenellä on tahtoa ja varaa maksaa poliisin palvelusta.

Arto Sulonen

Tampereen suunnitelma maksaa poliisilaitokselle Keskustorin rauhoittamisesta herättää keskustelua. Tampereen kaupunki ja Sisä-Suomen poliisilaitos ovat neuvotelleet kahden poliisin palkkaamisesta kesän ajaksi kaupungin kustannuksella.

Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Arto Sulonen ei ole aiemmin kuullut vastaavasta tapauksesta.

– En ole kyllä kuullut, että muualla olisi näin menetelty. Tässä herää ainakin kaksi isoa periaattellista kysymystä. Ensimmäinen liittyy valtion ja kuntien väliseen työnjakoon ja toinen poliisihallinnon toimintatapoihin.

– Lain mukaan on selvää, että poliisitoimi kuuluu valtion vastuulle sekä järjestämisen että kustannusten osalta. Poliisitoimi ei kuulu kunnan toimialaan.

Sulonen ei ole kuullut Tampereen suunnitelmasta aiemmin.

– Mitkä ovat ne kriteerit, joilla poliisi omia voimavarojaan ohjaa? Onko näin, että ne, joilla on varaa maksaa, niiden toiveita kuunnellaan? Se on enemmän poliisihallinollinen kysymys.

– Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ei pitäisi olla kiinni siitä, kenellä on tahtoa ja varaa maksaa poliisin palvelusta, Sulonen sanoo.