1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

HOAS: leikkaukset nostavat opiskelijoiden vuokria kymmenillä euroilla

Helsingin opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Matti Tarhio on huolissaan siitä, miten useat, eri suunnista tulevat hallituksen leikkaukset kohdistuvat juuri opiskelijoiden elämään. Asumisen osalta leikkausten vaikutus on suurin pääkaupunkiseudulla.

Kotimaan uutiset
Kuvassa pieni talo seteleiden päällä.
Anssi Leppänen / Yle

Hoas on ottanut tiedotteessaan kantaa hallituksen esittämään leikkauslistaan investointitukien puolesta. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että erityisryhmien ARA-investoiniavustuksia jatketaan "uusin rajauksin". Hoasin toimitusjohtajan Matti Tarhion pelkona on, että käytännössä uudet rajaukset tarkoittavat sitä, että opiskelija- ja nuorisoasunnot tippuvat pois investointituen piiristä.

Pelkästään nykyisen investointiavustuksen leikkaaminen kallistaa uuden opiskelija-asunnon vuokraa 30–50 euroa kuukaudessa. Vuokran kallistuminen on huonoin uutinen pääkaupunkiseudulla asuville opiskelijoille, jotka maksavat jo nyt suurempaa vuokraa muun maan opiskelijoihin nähden. Se, että hallituksen leikkaukset kohdistuvat myös opintotukeen, ei tuo lisähelpotusta.

Rakentamismääräysten purku tuo valoa tunnelin päähän

Tarhion mukaan opintotukien ja investointiavustusten leikkaaminen ei rakenna Suomen kilpailukykyä. Hallitusohjelman kokonaisvaikutusten tulisi Hoasin toimitusjohtajan mielestä olla sellaisia, ettei eri tukimuotojen heikentyminen vaikuta liikaa opiskelijoiden toimeentuloon, opiskelumahdollisuuksiin ja asumiseen.

Positiiviseksi Hoas näkee sen, että hallitus haluaa lieventää asuintalojen esteettömyys-, autopaikka-, ja väestönsuojavaatimuksia. Linjaus tulee mitä luultavimmin jouduttamaan edullista asunnontuotantoa ja alentamaan uusien asuntojen vuokria.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan mukaan vuokrakustannukset nielevät tällä hetkellä keskimäärin 72,4 prosenttia yksin asuvan opiskelijan käytettävissä olevista tuloista. Hallituksen linjaukset johtavat HYY:n mukaan väistämättä siihen, että pääkaupunkiseudulla voivat jatkossa asua ja opiskella vain varakkaat suomalaiset.

Lue seuraavaksi