Virkamieslähde Ylelle: Grexit peruutettu – Kreikka tulee saamaan kaiken tuen

Kreikan lainoittajainstituutiota lähellä oleva lähde kertoo Ylelle, että Kreikan ei anneta kaatua. Lainoittajat ovat tehneet asiasta periaatepäätöksen.

Ulkomaat
Euron kolikko vedessä, jonka pinnasta heijastuu kreikan lippu.
Jens Buettner / EPA

Kreikan velkakriisi ei tule johtamaan Kreikan eroon eurosta (ns. Grexit), jos EU-maat hyväksyvät Kreikan lainoittajien näkemyksen Kreikan auttamisesta. Näin arvioi Ylelle puhunut Kreikan lainoittajainstituutiota lähellä oleva lähde.

Ylelle kerrotaan, että Kreikan kanssa neuvottelevat EU-komissio, Kansainvälinen valuuttarahasto ja Euroopan keskuspankki olisivat tehneet periaatepäätöksen, että Kreikan ei anneta epäonnistua.

Ylen tietojen mukaan täsmällistä ratkaisua Kreikalta vaadittavista uudistuksista ei ole tehty.

– Kreikka tullaan pelastamaan, oli miten oli, virkamieslähde kertoo.

Asiasta päästäneen virallisesti sopimukseen ensi viikolla.

Kreikan kanssa ei ole tehty vielä sopimusta. Ylen lähteen mukaan instituutiot lupaavat, että Kreikka tulee saamaan tarvitsemansa rahoitustuen ja vakautettua taloutensa kesäkuun loppuun mennessä. Se tarkoittaisi, että Kreikka ei joudu laiminlyömään lainanlyhennyksiään eikä lähde eurosta.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on sanonut aiemmin, että Kreikka pidetään mukana eurossa ja EU:ssa.

IMF kertoi eilen, että Kreikka voi maksaa kaikki kesäkuussa erääntyvät lainanlyhennyksensä vasta kesäkuun lopussa, jotta se ei joudu maksuvaikeuksiin. Kreikka ja lainoittajat neuvottelevat parhaillaan ehdoista, joilla Kreikka saisi viimeisen EU:lta odottamansa lainaerän kuun lopussa.

Lainaerän maksamisesta päättää euromaiden valtiovarainministerien euroryhmä.

Kreikka on saanut kaikkiaan 240 miljardin lainat EU-mailta. Kolmannesta tukiohjelmasta ei ole vielä neuvoltu, mutta Kreikka tarvinnee tukea edelleen.