Kaksi kolatölkkiä liikaa pikkulapselle – aikuinen kestää neljä kahvikupillista

Kofeiinia sisältävien elintarvikkeiden turvarajoista on tehty ensimmäinen EU-tason suositus. Sen mukaan terve aikuinen voi huoletta juoda reilut neljä kupillista kahvia päivässä. Sen sijaan raskaana olevien ja lasten kofeiinin saantia on syytä rajoittaa.

Kotimaa
Pahvimuki ja posliinimuki
Marja Väänänen / Yle

Kofeiinilla on paljon myönteisiä vaikutuksia. Se piristää ja parantaa suorituskykyä ja muistia. Liika kahvin, teen tai kofeiinia sisältävien energiajuomien litkiminen sen sijaan aiheuttaa haittoja.

– Haittavaikutuksia ovat esimerkiksi verenpaineen nousu, sydämen tykytys ja hermostolliset vaikutukset, sanoo professori Hannu Korhonen.

Satunnaista käyttöä turvarajojen yli voi tapahtua.

professori Hannu Korhonen

Korhonen oli mukana Euroopan elintarviketurvallisuusviraston asiantuntijapaneelissa, joka määritteli aiemmin tehtyjen tutkimusten perusteella kofeiinin turvarajoja. (siirryt toiseen palveluun) Suosituksen mukaan terve aikuinen voi ilman haittaa nauttia 400 milligrammaa kofeiinia. Se vastaa 4-6 kupillista suodatinkahvia tai viittä kupillista espressoa.

– Etsimme turvallisuusrajaa, jonka yläpuolella alkaa näkyä haittavaikutuksia. Ainut raja, mikä selvityksen perusteella pitää ottaa vakavasti ovat riskiryhmät, kuten raskaana olevat ja imettävät äidit.

Heille suositus on puolet pienempi, 200 milligrammaa kofeiinia vuorokaudessa.

Pikkulapselle iso limu voi olla liikaa

Myös lapset ovat herkkiä kofeiinin haittavaikutuksille. Lapsille turvallinen kofeiinimäärä on laskettava painon mukaan. Kofeiinia ei saisi kertyä yli 3 milligrammaa painokiloa kohden.

Noin 13 kiloa painava 2-vuotias lapsi voi huoletta juoda yhden kolatölkillisen (joka sisältää noin 40 mg kofeiinia) päivässä. Kaksi tölkkiä saisi juoda vasta kouluiän kynnyksellä, noin 26-kiloisena.

Ylikierroksilla huvipuistossa käyvän lapsen kofeiini- ja sokerihumalaa ei kuitenkaan tarvitse pelätä.

– Satunnaista käyttöä turvarajojen yli voi tapahtua. Silloin kun käyttö ei ole jatkuvaa ja kroonista, se on sallittavaa. Pysyviä vaurioita siitä ei tule, professori Hannu Korhonen rauhoittelee.

Pohjoismaat kofeiinin suurkuluttajia

Pohjoismaat ovat Euroopan kärjessä piristävän kofeiinin kulutuksessa. EU-maiden kansalaisista tanskalaiset saavat ruokavaliostaan eniten kofeiinia, paljolti suklaan ja kaakaon runsaan nauttimisen takia. Kakkos- ja kolmostilat menevät Ruotsiin ja Suomeen.

Kesän juhlakaudella kahvikuppia voi siis yhä kilistellä huoletta.

– Suomalaiset voivat ihan vapaasti juoda 4-6 normaalin kokoista kuppia kahvia päivässä. Ei meidän tarvitse tottumuksiamme muuttaa, sanoo professori Hannu Korhonen.