Yritykset maksavat laskunsa yhä myöhemmin

Apteekit hoitavat laskunsa liki ajallaan, kauneudenhoitoala jopa useita viikkoja myöhässä. Kaikista yrityksistä puolet maksaa laskunsa liki ajallaan – aina.

talous

Yritysten laskujen maksaminen on viivästynyt entisestään. Suomen Asiakastieto Oy:n (siirryt toiseen palveluun) lukujen mukaan yritysten maksut myöhästyvät eräpäivästä jo 13 päivää. Viime vuodesta myöhästyminen on lisääntynyt keskimäärin vuorokaudelle.

Parhaiten laskunsa maksavat apteekit. Niistä 90 prosenttia maksaa laskunsa eräpäivänä ja hitaammatkin niin nopeasti, että alan keskimääräinen myöhästymisaika on vain vuorokauden mittainen.

Toisessa ääripäässä tulevat kauneudenhoitoalan yritykset. Niiden laskujen maksu myöhästyy keskimäärin jopa 1,5 kuukautta.

Asiakastiedon mukaan 140 000 yrityksen 5,5 miljoonan laskun perusteella voidaan sanoa, että noin puolet yrityksistä maksaa laskunsa korkeintaan päivän tai parin viiveellä.

Eniten on ongelmia pienillä yrityksillä. Alle 200 000 euron liikevaihdon yrityksillä keskiviive laskujen maksamisessa on 17 päivää. Sen sijaan yli 10 miljoonan euron liikevaihdon yritysten maksuviime on keskimäärin vain kolme päivää.

Maantieteellisesti katsoen eniten on ongelmia Uudenmaan alueen yrityksillä, niiden keskimääräinen viive on 16 päivää.