Moskovaa jouduttiin pesemään suomalaiselokuvaa varten

Matti Röngän rikosromaaneista tuttu yksityisetsivä Viktor Kärppä jatkaa rikosten selvittämistä valkokankaalla. Samuli Edelmann näyttelee pääroolia parhaillaan Helsingissä kuvattavassa elokuvassa Tappajan näköinen mies.

elokuvat
Samuli Edelmann ja Maria Ylipää Tappajan näköinen mies -elokuvan kuvauksissa.
Tähtihetkessä vierailtiin Tappajan näköinen mies -elokuvan kuvauspaikalla.

Helsinkiläinen omakotitalo on muuttunut yksityisetsivä Viktor Kärpän seikkailujen näyttämöksi. Matti Röngän dekkarista on tekeillä Tappajan näköinen mies -elokuva, jonka parissa jatkaa muutaman vuoden takaisen samannimisen tv-sarjan tehnyt porukka. Lauri Nurkse ohjaa ja näyttelijöistä mukana ovat Kärpän esittäjän Samuli Edelmannin lisäksi Maria Ylipää, Martti Suosalo ja Ville Haapasalo.

Edelmann ja ohjaaja Nurkse unelmoivat jo sarjan kuvauksissa pitkästä elokuvasta, joten nyt tunnelma on kohdillaan.

– Aina kun alkaa joku uusi juttu kokonaan niin sitä joutuu vähän tunnustelemaan maailmaa ja ihmisiä, mutta tässä jo kerran aloitettu juttu herätetään henkiin. Nyt jatketaan mihin jäätiin ja kaikki ovat hyvillä fiiliksillä, sanoo Edelmann.

Viktor Kärppä on inkeriläinen paluumuuttaja ja sekaantuu elokuvassa venäläisten hämäriin hankkeisiin. Elokuvaa onkin kuvattu Helsingin lisäksi jo Moskovassa ja Tallinnassa. Lauri Nurksen mukaan ongelmilta ei ole vältytty.

– Ihan ensimmäisenä kuvauspäivänä Moskovassa piti olla kesäisissä maisemissa. Moskovan kaduille oli kuitenkin laskeutunut kaunis lumipeite. Siinä tuli hetken hiki, mutta sitten paikallinen tuottaja kävi nappaamassa vesitankkiauton ja lumet pestiin pois. Saatiin sitten hyvät kuvat tehtyä.

Romaanien hahmojen henki säilyy

Venäjällä paljon työskennellyt näyttelijä Ville Haapasalo hämmästyi Moskovan kuvauspaikoista.

– Olihan se mainiota saada autenttista Moskovaa elokuvaan, että ei tarvinnut kuvata sitä jossain Kalliossa. Moskovan kuvauspaikat olivat myös aika hulppeita. Sellaisia, joihin ei niin helposti pääse, tai amerikkalaiset pääsevät, kun maksavat siitä miljardin. Saatiin sellaisia näkymiä, joita ei ihan perusleffassa nähdä.

Suurin ero tv-sarjaan on tekijöiden mukaan toiminnan lisääntyminen ja siihen panostaminen.

– Meillä on aika vaativia koreografioita, taistelukohtauksia on hierottu jo ennen kuvausten alkua. Kaikki on mennyt hyvin ja pyssyjen kanssa on päästy leikkimään. Elokuva alkaa nastasti mysteerijännärinä ja muuttuu edetessään toiminnallisemmaksi, sanoo Nurkse.

Helsingin kuvauksissa vieraillut kirjailija Matti Rönkä on tyytyväinen elokuvan käsikirjoitukseen, kirjan hahmojen henki on säilynyt hyvin.

– Totta kai elokuvan ja jännityselokuvan ehdot edellyttävät toiminnallisuutta enemmän, sieltä karsiutuu joitakin henkilöhahmoja pois. Olen niin tv-sarjan kuin elokuvankin osalta ollut hämmästynyt, miten paljon toiminnallisen juonen kannalta tarpeetonta säilyy ja säilytetään. Sellaisia asioita, jotka ovat minulle tärkeitä näiden henkilöiden olemuksessa.