1. yle.fi
  2. Uutiset

Suojatie koitui Sannan kohtaloksi

Vappuyönä 2007 Sanna Vierikko jäi suojatiellä auton töytäisemäksi ja loukkaantui vakavasti. Autoa ajanut nainen pakeni paikalta. Sanna taisteli elämästään ja selvisi – niin fyysisesti kuin henkisestikin. Päälleajajalta Sanna odotti jonkinlaista yhteydenottoa, mutta sitä ei koskaan tullut.

terveys
Sanna Vierikko
Kahdeksan vuotta onnettomuuden jälkeen Sanna Vierikko ei enää arkaile astua suojatielle, mutta kaikki aistit ovat silloin valppaana.Päivi Rautanen/Yle

Suojatie on Suomessa vaarallinen paikka. Joka vuosi tapahtuu satoja suojatieonnettomuuksia, joissa loukkaantuu ja menehtyy ihmisiä. Kahdeksan vuotta sitten vappuaattona Sanna Vierikko juhli vappua muiden opiskelijoiden tavoin Jyväskylässä. Vappujuhlista hän lähti porukan mukana kohti keskustaa.

Ryhmä ylitti suojatien vihreillä valoilla. Vappuseurueesta oli suojatiellä vielä kaksi henkilöä, kun keski-ikäinen nainen ajoi vauhdilla punaisia päin. Sanna ei ehtinyt hypätä sivuun, vaan hän lensi auton töytäisemänä asfalttiin.

Yliajaja poistui paikalta

Autoilija ei jäänyt katsomaan, mitä tapahtui, vaan pakeni paikalta. Yleisöhavaintojen perusteella poliisi löysi hänet seuraavana päivänä. Samaan aikaan Sannaa kiidätettiin Jyväskylästä kohti Kuopion yliopistollista keskussairaalaa. Oikea reisiluu ja ranne olivat murtuneet. Jalka ehdittiin jo leikata ja käsi lastoittaa Jyväskylässä. Murtumien lisäksi sisäisiä vammoja oli paljon.

– Sydän, keuhkot, munuainen, haima ja maksa kokivat kovan täräyksen. Sydänpussiin ja keuhkoihin kerääntyi nestettä ja menetin toisen munuaiseni. Kivut olivat kovat. Ensimmäiset päivät minua pidettiin tajuttomana.

– Kun käänne parempaan tapahtui, kuntoutuminen alkoi hitaasti. Pelkkä istumaannosto vaati aluksi suunnattomasti voimia. Pystyin kuitenkin jo seuraavana syksynä jatkamaan opintojani, Sanna Vierikko muistelee.

– Mutta onneksi en loukannut päätäni, enkä selkärankaa, joten onneakin tässä onnettomuudessa oli, hän jatkaa.

Katseet eivät kohdanneet käräjäsalissa

Sanna kohtasi yliajajansa käräjäoikeudessa vajaan vuoden kuluttua onnettomuudesta. Vastapuolta syytettiin muun muassa rattijuoppoudesta, liikennepaosta ja törkeästä vamman tuottamisesta. Tuomio oli puoli vuotta ehdotonta vankeutta.

– Ensikertalaisena hän sai suorittaa tuomion yhdyskuntapalveluna, Sanna kertoo.

Odotin kai häneltä pientä elettä tai jopa anteeksipyyntöä

Sanna Vierikko, suojatiellä loukkaantunut

– Odotin kai häneltä pientä elettä tai jopa anteeksipyyntöä, mutta en saanut katsekontaktiakaan. Käräjien jälkeen olin jonkin aikaa katkera tapahtuneesta, mutta se meni ohi, enkä ole tuntenut katkeruutta enää vuosikausiin, Sanna kertoo.

Eikä Sanna enää odota mitään yhteydenottoa.

– Kyllä hänen on ollut pakko jollain tasolla käydä asiat läpi, eikä hänelläkään varmasti helppoa ole ollut. En odota enää vuosien jälkeen mitään anteeksipyyntöjä. Se on ollutta ja mennyttä.

Puhumalla selvisi

Sanna Vierikko kertoo päässeensä henkisesti tapahtumien yli puhumalla paljon sekä perheensä että ystäviensä kanssa.

– Ehkä olen puhunut välillä liikaakin, mutta se on auttanut niin, että tapahtuneesta ei syntynyt minulle mitään tabua.

Kun Sanna palasi opiskelemaan, hän otti vielä yhteyttä psykologiin ja kävi läpi kokemukset ammattilaisen kanssa.

Arkailematta suojatielle ja elämän teille

Onnettomuuden jälkeisinä vuosina jalasjärveläissyntyinen Sanna vaihtoi ruotsin opintonsa sosiaalialaan ja valmistui sosionomiksi. Tällä hetkellä hän työskentelee sosiaaliohjaajana Tampereella.

Sanna kertoo onnettomuuden opettaneen häntä nauttimaan jokaisesta päivästä ja tekemään asioita, joista tykkää. Kuntoutumisen ja tervehtymisen jälkeen hän on hyödyntänyt opiskeluun liittyvät vaihto-opiskelumahdollisuudet maailmalla ja matkustellut muutenkin paljon. Seuraava matka vie hänet Kroatiaan.

Suojatielle Sanna Vierikko uskaltaa jo astua arkailematta, mutta kaikki aistit valppaana oman turvallisuuden puolesta.

Yle Pohjanmaan toimitus sitoutuu itse antamaan tietä liikenteessä ja haastaa muutkin mukaan. Osallistu #annantietä -tunnisteella.

Lue seuraavaksi