Myanmar laski väestönsä – rohingya-vähemmistöä ei huolittu mukaan

Myanmar on laskenut väestönsä ensi kertaa yli 30 vuoteen. Tuloksissa näkyy se, mikä viime viikkoina on tullut ilmi pakolaisten ahdinkona Andamaanienmerellä: maailman vainotuimpiin vähemmistöihin kuuluvaa rohingya-kansaa ei ole virallisesti olemassakaan.

Ulkomaat
Rohingya-vähemmistöön kuuluva mies kantaa vettä Myanmarin Sittwessä.
Rohingya-vähemmistöön kuuluva mies kantoi vettä Myanmarin Sittwessä viime perjantaina.Ye Aung Thu / AFP

Myanmarin viime keväänä tekemän väestönlaskennan tulokset on julkistettu virallisesti. Tulokseksi saatiin 51,5 miljoonaa asukasta, mutta ei yhtään rohingyaa, joita todellisuudessa on 1,1–1,3 miljoonaa, valtaosin Rakhinen osavaltiossa.

Myanmarin väestö laskettiin viimeksi vuonna 1983 joten ajantasaiselle tiedolle oli tarvetta. Laskennassa esitettiin 41 kysymystä, jotka koskivat muun muassa työ- ja asuntotilannetta, puhtaan veden saatavuutta, lukutaitoa ja ulkomaille muuttaneita perheenjäseniä.

Kipeät kysymykset koskivat kansallisuutta ja uskontoa. Viranomaiset kielsivät ihmisiä rekisteröitymään rohingya-vähemmistön jäseniksi ja uhkasivat kieltoa uhmaavia ankaralla rangaistuksella.

Kansainvälinen kritiikki sai viranomaiset perumaan määräyksen, mutta he muuttivat mielensä uudelleen aivan laskennan kynnyksellä. Lopullinen ohje laskijoille oli, että rohingyat ovat laittomia maahanmuuttajia, eivät myanmarilaisia – siitä huolimatta, että heidän sukuaan on asunut Myanmarissa satojen vuosien ajan.

– Pohjoisessa Rakhinen osavaltiossa huomattava osa väestöstä jäi pois laskennasta jännittyneen tilanteen vuoksi ja siksi, että monet halusivat ilmoittautua rohingyaksi, kertoo Viajay Nambiar. Hän on YK:n pääsihteerin erityisneuvonantaja Myanmarin kysymyksissä.

Nambiarin mukaan lähikuukausina on tehtävä muita kartoituksia, jotta Rakhinen todellinen tilanne saadaan selvitettyä.

Väestönlaskentaa on arvosteltu myös siitä, että se perustui vanhentuneelle ja virheelliselle käsitykselle Myanmarin muistakin etnisistä ryhmistä. Tietoja kansallisuudesta ja uskonnosta ei myöskään vielä julkistettu, vaan ne on määrä kertoa vasta marraskuun vaalien jälkeen.

Lapsiluku vähentynyt voimakkaasti

Viralliset luvut vahvistavat viime syksyn ennakkotiedot, joiden mukaan väestömäärä on yhdeksän miljoonaa pienempi kuin oli oletettu. YK:n väestörahaston UNFPA:n mukaan 51,5 miljoonan asukkaan joukossa on arvio laskematta jääneistä vähemmistöistä.

Laskennan mukaan myanmarilaisen keskimääräinen elinikä on 66,8 vuotta, kun se naapurimaassa Thaimaassa on 74 vuotta. Miehet kuolevat naisia kuusi vuotta nuorempina ja muuttavat heitä useammin ulkomaille, mikä näkyy sukupuolten välisessä suhdeluvussa: sataa naista kohden on vain 93 miestä.

Puolet väestöstä on alle 27-vuotiaita, mutta väestönkasvu on puolittunut 1970-luvusta alle prosenttiin vuodessa. Vuoden 1983 laskennasta lapsiluku on pudonnut 4,7:sta 2,3:een naista kohden. Lisäksi lapsikuolleisuus on jopa kaksinkertainen joihinkin Kaakkois-Aasian maihin verrattuna.

Työttömyysprosentti on neljä, mutta nuorilla kaksinkertainen. Lukutaito on 90 prosentilla aikuisista, joskin alueelliset erot ovat huomattavia. Sähkövalo ja matkapuhelin on kolmanneksella talouksista, televisio joka toisella, laskenta kertoi.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset