Maailman kaunein esine teki Timo Sarpanevasta maailmankuulun

Vuoden 1954 kaunein esine on yksinkertaisuudessaan yhä vetovoimainen. Orkidea-veistos oli startti professori Timo Sarpanevan maailmanmaineelle. Orkidea on mukana Suomen lasimuseossa Riihimäellä avatussa näyttelyssä, joka esittelee Sarpanevan elämäntyötä.

kulttuuri
Lasiesine Timo Sarpanevan Orkidea
Timo Syrjänen / Suomen lasimuseo

Vaikka professori Timo Sarpaneva tunnetaan suomalaisen lasin kultakauden tähtenä, tarvittiin liikemies ja keräilijä Kyösti Kakkosen rahoja ja kontakteja, jotta Sarpanevan maailmalle livistäneitä veistoksia saatiin takaisin Suomeen ja esille Riihimäelle.

Suomen lasimuseo on aiemmin koostanut Kakkosen kokoelmista professori Kaj Franckin ja akateemikko Tapio Wirkkalan elämäntyötä esittelevät näyttelyt.

Nainen katsoo kameraan
Timo Sarpanevan leski Marjatta Sarpaneva on vaalinut edesmenneen miehensä taiteellista perintöä.Ville Välimäki / Yle

Timo Sarpanevan leski Marjatta Sarpaneva tapasi torstaina vasta ensimmäisen kerran liikemies Kyösti Kakkosen. Leski oli otettu näkemästään.

– Hän kerää takaisin töitä, jotka ovat täältä maailmalle livenneet ja hankkii takaisin kansallisaarteistoa, Sarpaneva kehui.

Sarpaneva ei antanut minkään rajoittaa

Timo Sarpaneva oli alun perin graafikko. Osin siitä syystä hän ei antanut tunnettujen lasitekniikoiden rajoittaa itseään, vaan haastoi lasihyttien mestareita kokeilemaan ja etsimään kanssaan uusia työtapoja.

Kirkkaita kaartiomaisia lasiesineitä
Sarpanevan menestyksekäs Orkidea ja sen variaatiot ovat esillä Riihimäellä.Ville Välimäki / Yle

Sarpaneva suunnitteli urallaan paljon muutakin, mutta lasi oli tärkein. Iittalan lasitehdas nykyisen Hämeenlinnan alueella oli luovuuden kehto.

– Timo syntyi lasitaiteilijana juuri Iittalassa. Hän kutsui sitä oikeaksi kodikseen. Hän rakasti työtovereitaan kuin veljiään. Iittala oli erittäin merkityksellinen Timolle, kuten koko Suomelle, vakuuttaa Marjatta Sarpaneva.

Maailman kaunein Orkidea

Sarpanevan ensimmäinen saavutus oli hopeasija Riihimäen Lasin vuoden 1949 suunnittelukilpailun taidelasisarjassa. Veistos oli korkea typistetty kartio, jonka päässä on tulppaania muistuttava pallo.

Varsinainen singahdus kansainväliseen menestykseen lähti Milanon vuoden 1954 triennaalista. Kirkkaasta lasista tehdystä Orkidea-veistoksesta tuli maailmankuulu, kun amerikkalainen House Beautiful –lehti päätoimittajansa Elisabeth Gordonin johdolla nimesi Orkidean sen vuoden kauneimmaksi esineeksi.

– Sarpaneva käsitteli lasia aivan alusta alkaen veistoksellisena materiaalina, painottaa vt. intendentti Uta Laurén Suomen Lasimuseosta.

Molemmat alkuaikojen merkkipaalut ovat esillä Riihimäellä.

Pieni punainen i-merkki kiinnitettynä lasiin
Maailmallakin tunnettu i-logo syntyi Timo Sarpanevan kynästäVille Välimäki / Yle

Kotitalouksissa muistetaan mestarin kädenjäljistä parhaiten vuonna 1965 julkaistu i-lasisarja.

Iittalan pieni punainen i-merkki suunniteltiin alkujaan tätä sarjaa varten, mutta nykyään se on Iittalan tuotteiden tunnus maailmalla.

– Timo oli seikkailija. Hän hyppäsi mielellään umpihankeen ja lähti aukomaan ihan omia latuja. Hän etsi ja löysi uusia lasinvalmistustekniikoita. Esimerkiksi hän saattoi lähteä toistamaan virhettä ja tehdä siitä sen varsinaisen jutun. Hän ei ollut pelkästään muotoilija, vaan seikkailija, kuvailee Marjatta Sarpaneva edesmennyttä miestään.

Timo Sarpaneva Taidetta lasista (siirryt toiseen palveluun) –näyttely on esillä Suomen lasimuseossa Riihimäellä 31.12.2015 asti.