Työeläkevakuuttajat tahkosivat ennätyksellisiä tuottoja

Työeläkevarojen summa ylitti maaliskuun lopulla ensimmäisen kerran 180 miljardin euron rajan.

talous

Suomalaiset työeläkevakuuttajat ovat keränneet sijoituksistaan alkuvuoden aikana ennätyksellisen hyvät tuotot. Seitsemän suurimman työeläkesijoittajan keskituotto sijoituksilleen oli tammi-maaliskuussa noin 6,5 prosenttia. Paras tahkosi tuottoa 7,5 prosenttia ja vähitenkin kerännyt neljä prosenttia.

Ylivoimaisesti parasta tuottoa vakuuttajat ovat keränneet osakesijoituksistaan.

– Taustalla vaikuttaa merkittävästi Euroopan keskuspankin keveä rahapolitiikka ja osakkeiden hyvä kehitys sekä kotimaassa että ulkomailla. Dollarin vahvistuminen euroon nähden on nostanut dollarimääräisten sijoitusten tuottoa, toteaa Työeläkevakuuttajat Telan (siirryt toiseen palveluun)analyysitoimintojen johtaja Reijo Vanne.

Hyvän alkuvuoden myötä työeläkevarojen summa nousi maaliskuun loppuun mennessä peräti 184,2 miljardiin euroon (siirryt toiseen palveluun). Luvussa on mukana työeläkeyhtiöiden lisäksi koko lakisääteinen eläketurva, muun muassa julkisen puolen eläkevaroja hoitava Keva ja yksityisiä eläkesäätiöitä.

Yhteensä sijoitusvarojen määrä kasvoi alkuvuonna 11,7 miljardia euroa. Kokonaissummasta osakkeissa on kiinni juuri ja juuri alle 50 prosenttia. Korkosijoitusten osuus on 41,7 prosenttia ja kiinteistösijoitusten osuus 9,3 prosenttia. Summina laskien osuudet ovat 90,2 miljardia, 77 miljardia ja 17,1 miljardia.

Sijoituksista kotimaisten sijoitusten osuus kasvoi alkuvuonna 27 prosenttia. Sen sijaan muun euroalueen osuus sijoituksista laski selvästi, mutta alueen ulkopuolisten sijoitusten osuus taas nousi vahvasti.

Telan tilastoinnissa on mukana lakisääteisen työeläketurvan rahastointi.

Täsmennys 29.5.2015. kello 13.55. Työeläkevarojen 184,2 miljardin euron summassa on mukana työeläkeyhtiöiden lisäksi koko lakisääteinen työeläketurva; mm. Keva ja Valtion eläkerahasto varat.