Varusmies karkasi kolmeksi kuukaudeksi – sotilasrikosten määrä laskussa

Sotilasrikosten määrä on ollut laskussa viime vuosina. Puolustusvoimien lakimies arvioi, että tarkka ennakkoseulonta kutsunnoissa näkyy kurinpitomenettelyjen vähenemisenä.

Kotimaa
Varusmiehiä.
Yle

Kymenlaakson käräjäoikeudessa luettiin perjantaina syytteet kolmelle varusmiehelle luvattomista poissaoloista ja kahdelle varusmiehelle karkaamisesta. Luvattomien poissaolojen pituudet vaihtelevat parista päivästä muutamaan viikkoon, ja miehille vaaditaan sakkorangaistuksia.

Toinen karanneista varusmiehistä oli poissa palveluksesta peräti kolme kuukautta. Alikersantti palasi lopulta vapaaehtoisesti palveluspaikalle, mutta väliin jäivät oman saapumiserän tärkeimmät sotaharjoitukset. Syyttäjä vaatii miehelle ehdollista vankeusrangaistusta. Kaikki tapaukset sattuivat Karjalan prikaatissa viime vuonna.

Sotilasrikosten puiminen käräjillä ei ole aivan tavatonta. Vuosittain syyteharkintaan menee noin 300 sotilasrikosta.

Rikosten määrä on kuitenkin vähentynyt viime vuosina. Puolustusvoimien mukaan esimerkiksi vuonna 2013 tehtiin 4 150 sotilasrikosta, mikä on noin 800 vähemmän kuin vuonna 2012. Eniten tehtiin palvelus- ja poissaolorikoksia, joiden määrä väheni huomattavasti verrattuna vuoteen 2012.

Maavoimien johtava lakimies Juha Lindberg arvioi sotilasrikosten vähentymisen johtuvan muun muassa siitä, että alokkaat syynätään entistä tarkemmin läpi jo kutsunnoissa. Lisäksi varusmiehillä on enemmän vapaita nykyään.

Sotilasrikosten lisäksi kurinpitomenettelyjen määrä on laskussa. Asiasta on meneillään selvitys Puolustusvoimissa.