Peruskoulu vieraalla kielellä kahdeksassa kuukaudessa – "Tämä on historiallinen pikajuoksu"

Aikuisille maahanmuuttajille peruskoulun suorittaminen avaa uudet mahdollisuudet jatko-opintoihin. Kajaanissa alkoi lokakuussa maahanmuuttajien aikuisperuskoulu, jonka suorittaneet 12 opiskelijaa saivat päättötodistukset perjantaina.

Kotimaa
Kajaanilaisia maahanmuuttaja opiskelijoita
Kalle Heikkinen / Yle

Kajaanissa ensimmäiset maahanmuuttajien aikuisperuskoulun suorittaneet saavat todistuksensa perjantaina. Päättötodistuksen saa kaksitoista alle 29-vuotiasta opiskelijaa ja erillisistä oppiaineista todistukset jaetaan kahdelle opiskelijalle. Lokakuussa alkanut opiskelu keskittyi peruskoulun pakollisiin oppiaineisiin ja opetus tapahtui suomeksi.

Peruskoulun käyneiden maahanmuuttajien on mahdollista hakeutua suomenkielisiin jatko-opintoihin. Neljä vuotta Kajaanissa asuneen irakilaisen Serwan Hase Ahmadin tulevaisuuden suunnitelmat on jo mietitty.

-– Olen hakenut Kajaanin lukioon, mutta vielä ei ole tiedossa todistuksen keskiarvo, joka ratkaisee sen pääsenkö lukioon vai en. Toivon pääseväni sen jälkeen yliopistoon.

"Nyt oppilaat osaavat suomeksi selittää vaikeitakin asioita"

Kongolainen Esther Kahindo haluaa myös jatkaa opiskelua.

– Haluan mennä ammattikouluun ja olen hakenut lähihoitajakoulutukseen. Peruskoulun käynti helpottaa elämääni, sillä olen asunut Suomessa nyt kaksi ja puoli vuotta. Nyt osaan suomea paremmin kuin ennen, sanoo Esther Kahindo.

Maahanmuuttajien aikuisperuskoulu mahdollistui Verso-hankkeen avulla, jossa toteutettiin Kajaanin keskuskoulun ja Kaukametsän opiston yhteistyönä. Opiskelu tapahtui nopealla aikataululla, joka kesti kahdeksan kuukautta.

Tietysti olisi suunnittelun ja jatkon kannalta parempi, jos saisimme jatkuvan rahoituksen.

Eila Parviainen

– Tämä on historiallinen pikajuoksu, joka onnistui todella hyvin. Vaikka suomen kieli on vaikea kieli sijamuotoineen ja murrehirmuineen, niin opettajat tekivät suuren työn. He selkosuomensivat oppimateriaalia eri aineista. Nyt oppilaat osaavat suomeksi selittää vaikeitakin asioita, esimerkiksi biologiasta ja maantiedosta, kertoo Verso-hankkeen koordinaattori ja opettaja Sini Sarén.

Nyt osaan suomenkieltä paremmin kuin ennen.

Esther Kahindo

Samaa mieltä ovat oppilaatkin.

– Aineet olivat melkein samanlaisia, kuin Irakissa ja se helpotti opiskelua. En osaa suomea kovin hyvin, joten en ymmärtänyt kaikkea, mutta siihen sain apua opettajilta, kertoo Serwan Hase Ahmad.

– Suomen kieli on vaikeaa, mutta opettajien avustuksella pystyimme opiskelemaan monia aineita muun muassa matematiikkaa, fysiikkaa ja englantia, sanoo tyytyväisenä Esther Kahindo.

Toiveena jatkuva rahoitus

Tyytyväsisiä ollaan myös toiseenkin suuntaan. Opettaja on maahanmuuttajaoppilaiden suorituksesta mielissään.

– Oppi meni hyvin perille ja siitä on osoituksena se, että he tulevat pääsemään näillä arvosanoilla jatkoon ja saavat jatko-opiskelupaikkoja. Monet ovat jo osallistuneet pääsykokeisiin seuraavaan oppilaitokseen tai lukioon, sanoo Sini Sarén.

Maahanmuuttajien aikuisperuskoulua jatketaan tulevaisuudessa, jos hankerahoitus toteutuu.

Nyt osaan suomenkieltä paremmin kuin ennen.

Esther Kahindo

– Nyt päättyneeseen pilottihankkeeseen saimme rahoitusta 56 tuhatta euroa, joka mahdollisti opettajien palkkauksen ja oppimateriaalin hankinnan. Nyt olemme hakeneet perustellusti hieman enemmän rahaa syksyllä alkavaan koulutukseen, kuin tähän pilottiin. Tietysti olisi suunnittelun ja jatkon kannalta parempi, jos saisimme jatkuvan rahoituksen ja pääsisimme eroon hankerahoituksesta, mutta tähänkin olemme tyytyväisiä, kertoo Kaukametsän opiston rehtori Eila Parviainen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus