1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Presidentti Kekkonen repesi synttäreillään vanhalle jutulle – ymmärrätkö sinä tämän vitsin?

Lehtikuvaaja Heikki Y. Rissanen on koonnut näyttelyn presidentti Urho Kekkosesta otetuista kuvista. Rissasen mukaan Kekkonen oli ensimmäinen suomalainen poliitikko, joka ymmärsi valokuvien merkityksen ja osasi vaihtaa asentoa kuvaajia varten.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Muun muassa Suomen Kuvalehdessä työskennellyt valokuvaaja Heikki Y. Rissanen on koonnut näyttelyn presidentti Urho Kekkosesta ottamistaan kuvista. Kaikki näyttelyn kuvat ovat vuosilta 1974-76.

Rissanen liikkui presidentin mukana muun muassa kalastusmatkoilla, juhlissa ja virallisemmissa tilaisuuksissa. Eräässä näyttelyn kuvassa presidentti nauraa hervottomasti lasi kädessään 75-vuotisjuhlissaan. Kekkonen oli pyytänyt tuttavaansa kertomaan muulle seurueelle vitsin, jonka hän oli itse kuullut jo aiemmin.

– Mies oli palaamassa ulkomailta ja matkusti Tikkakosken kentältä bussilla Viitasaarelle. Pienessä humalassa hän herkistyi nähdessään ikkunasta metsämaiseman ja sanoi: "Oi, mikään ei ole niin kaunis kuin suomalainen mäntymetsä ja sen pihkan tuoksu". Hetken kuluttua hän innostui jälleen ja sanoi: "Oi, mikään ei ole niin kaunis kuin suomalainen haapametsä ja sen lehtien havina". Metsiä riitti ja jokaisen kohdalla Kekkonen nauroi. Minulla on kymmenen kuvan sarja, mutta tässä häneltä poistuivat kaikki pidäkkeet, muistelee Rissanen.

Minulla on kymmenen kuvan sarja, mutta tässä häneltä poistuivat kaikki pidäkkeet.

Heikki Y. Rissanen

Kansikuva eturauhaspotilaasta

Näyttelyssä on esillä myös kuuluisa Suomen Kuvalehden kansikuva, jossa Kekkonen makaa sairaalavuoteessa eturauhasleikkauksen jälkeen vuonna 1974. Presidentti oli totuttu näkemään kaikissa kuvissa voimiensa tunnossa, joten sairaalakuva oli hyvin poikkeuksellinen tuohon aikaan. Haastattelun presidentti myönsi nuorelle Maarit Tyrkölle, josta tuli myöhemmin Kekkosen läheinen ystävä.

Rissanen muistelee, että Kekkonen suhtautui kuvaajiin hyvin positiivisesti eikä yrittänyt ohjailla heidän työtään mitenkään.

– Hän oli ensimmäinen suomalainen poliitikko, joka ymmärsi kuvan merkityksen. Siksi hän osasi käyttäytyä kuin paraskin mannekiini kuvaustilanteissa. Kuultuaan räpsähdyksen hän vaihtoi heti asentoa ja hänestä oli lähes mahdotonta saada kahta samanlaista kuvaa.

Presidentin lisäksi Rissaselle ovat tulleet tutuksi myös lukuisat julkkikset. Jotkut suorastaan tyrkyttivät itseään kuviin, mutta suhtautuminen muuttui, jos kyse ei ollut järjestetystä tapahtumasta.

Hän oli ensimmäinen suomalainen poliitikko, joka ymmärsi kuvan merkityksen.

Heikki Y. Rissanen

– Parhaimmillaan valokuva pystyy välittämään ihmisen luonteesta ja tapahtumasta jotakin olleellista ja että siinä tilanteessa ollaan oltu läsnä.

Kerro meille hyvä vitsi, joka voisi olla myös presidentti Urho Kekkosen mielestä hauska. Voit kertoa vitsin keskustelussa tämän jutun alla.

Kekkonen kuvassa – lehtivalokuvaaja Heikki Y. Rissasen sillmin -näyttely avautuu yleisölle 9.6. Haminan kaupunginmuseossa.