1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Janne Nieminen

Pori Jazzin pomo Janne Nieminen rakastaa rytmimusiikkia – Stevie jäi kaivelemaan

Pori Jazzin uusi toimitusjohtaja Janne Nieminen oli armeijassa, kun Stevie Ray Vaughan esiintyi Kirjurinluodolla. Konsertin missaaminen harmittaa miestä vieläkin, mutta onneksi seuraavan vuoden esiintyjä Miles Davis puhalsi pahimman haavan umpeen. Tie toimitusjohtajaksi kävi vapaaehtoistyöntekijän ja festivaalitoimitsijan hommien kautta – ja kaiken takana on rakkaus rytmimusiikkiin.

Kuva: Hannu Harhama / Yle

– Se oli vain sellainen tarjous, joka tulee eteen niin harvoin, että siihen on tartuttava. Rakastan musiikkia kympillä, toteaa Pori Jazzin loppukesällä aloittava toimitusjohtaja Janne Nieminen, 49.

Pori Jazzin 50-vuotinen historia on kansainvälisestikin ainutlaatuinen. Harvoin vastaan tulee yhtäjaksoisesti yhtä pitkään toiminutta festivaalibrändiä. Mitä on tehty oikein?

– On uskallettu uusiutua ja ottaa riskejä. On pystytty luomaan hyvä ilmapiiri ja hyvät olosuhteet sekä työntekijöille että esiintyjille. Tuskinpa alun perin perustajajoukolla oli kiikarissa rakentaa vuosikymmeniä jatkuva festivaali, vaan tavoitteena oli kuunnella musaa ja pitää hauskaa. Toki miljööllä ja esiintyjilläkin on oma osuutensa, sanoo Janne Nieminen.

Mitä toimitusjohtaja voi tehdä sen eteen, että ilmapiiri on hyvä?

– Minusta ratkaisevinta on, että osaa asettua yleisön asemaan. Pitää osata nähdä kuinka helppoa osallistuminen on, kuinka palvelut toimivat ja onko esiintyjillä kaikki hyvin. Itse vierailin Porissa ensimmäistä kertaa vuonna 1984 ja jäin koukkuun heti. Sen jälkeen tie on vienyt Poriin vuosikymmenestä toiseen, kertoo Nieminen.

Hämeenlinnasta hyvät eväät Jazzien johtamiseen

Janne Nieminen on ollut alusta saakka kehittämässä kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdasta Hämeenlinnassa. Työ on antanut paljon eväitä toiminnan kehittämiseen, sanoo Nieminen.

– Takaraivossa on kokemus siitä, miten suunnitellaan asiat hyvin ja miten saadaan kaikki jakamaan sama ajatus ja kuinka porukka saadaan työskentelemään samaan suuntaan, pohtii Janne Nieminen.

Pori Jazzeilla oli esimerkiksi vuonna 2012 yhteensä satoja yksittäisiä esiintyjiä ja työntekijöitä ja vieraita noin 150 000. Festivaali on viikon mittainen ja kuumia päiviä on muutama.

– Suurin osa työstä tehdään porukan kanssa, joka on töissä noin viikon. Koneisto on valtava sen muutaman päivän ajan. Siinä Verkatehtaankin tuoma kokemus on todella hyödyksi.