1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Yaran lannoitetehtaalta pääsi typpipitoista vettä Sulkavanjärveen

Yaran Siilinjärven lannoitetehtaalta on päässyt noin 2 500 kiloa ammoniumtyppeä Sulkavanjärveen. Typpipitoinen vesi voi aiheuttaa vesistön rehevöitymistä.

Kuva: Keijo Salokangas / Yle

Yaran Siilinjärven lannoitetehtaalta on päässyt typpipitoista vettä Sulkavanjärveen. Sulkavanjärveen ehti vuotaa kiertovesialtaan ylitäyttymisen takia noin 2 500 kiloa ammoniumtyppeä.

Päästö johtui lannoitetehtaaseen kytköksissä olevan kiertovesialtaan pinnanmittauslaitteen vioittumisesta. Mittauslaite ei reagoinut altaan täyttymiseen, kun sinne pumpattiin prosessivesiä tehtaan kesäseisokkiin valmistautumisen yhteydessä. 

- Altaan täyttymisen ylärajaa ei nähty silmämääräisesti ja siinä ehkä luotettiin liikaa automatiikkaan, joka ei jostain syystä reagoinut, tehtaanjohtaja Taisto Koivumäki sanoo.

Altaan täyttyminen ja vuoto havaittiin alkuviikosta. Täyttyneen altaan vesiä on johdettu nyt tehdasalueella toisiin altaisiin. Typpipitoinen vesi voi aiheuttaa vesistön rehevöitymistä.

Edellisen kerran Yaran tehtaalta karkasi typpipitoista vettä noin vuosi sitten, silloin Kuuslahteen pääsi yli tuplaten suurempi kuormitus.