Treenikämpät vietiin käsistä – Musakeskus avautui Tampereella

Tampereen Kalevaan rakentuu yksityisin voimin uudenlainen kulttuurikeskus. Sammonkadulla perjantaina avattuun Tampereen Musakeskukseen on remontoitu runsaat kolmekymmentä soittokämppää bändeille, neljä studiota, ravintola ja lisäksi tekeillä on vuokrattavia toimisto- ja työtiloja kulttuurialan yrittäjille.

musiikki
Matti Sarin poseeraa vanhan Huurteen kiinteistön edessä Tampereen Sammonkadulla nykyisen Musakeskuksen yrittäjänä.
Matti SarinLeena Peltokangas / Yle

50-luvulla rakennettu entinen Huurteen kiinteistö Tampereen Kalevassa on saanut uutta elämää seiniensä sisään. Yrittäjä Matti Sarin päätti perustaa tilaan kulttuurikeskuksen, jonka ideana on tarjota musiikintekijöille ja muulle kulttuuriväelle harjoitus- ja toimitiloja. Kova kysyntä treenikämpistä yllätti yrittäjän.

– Vaikka tiesin, että tilanne treenikämppien suhteen on kaupungissa surkea, niin silti kysynnän määrä yllätti. Kun joulukuussa laitoin Facebook-sivut pystyyn, niin kahdessa viikossa kaikki tilat oli varattu. Edelleenkin vähintään joka toinen päivä joku kyselee vapaita tiloja, eli jonoa on.

– Täällä Sammonkadulla treenikämppiä on 32 ja jatkossa olisi tarkoitus tehdä vielä lisää, jos sopiva kiinteistö jostain löytyy. Tosin tämän rakantaminen on ollut aikamoinen puristus, joten ehkä nyt täytyy vetää vähän henkeä, sanoo Matti Sarin.

Soittotilojen vuokraaminen on yritystoimintaa

Tampereella on viime vuosien ajan keskusteltu useaan otteeseen bändien harjoitustilojen puutteesta. Monen soittajan kohdalla pulaa voi olla sopivien tilojen lisäksi myös vuokrarahoista. Yksityisin voimin pystyyn pistetty Tampereen Musakeskus toimii yrityksenä ja perii vuokraa tulijoilta.

– Vuokra on 15 euroa neliöltä, joten yleisin 20 neliön suuruinen tila maksaa 300 euroa. Yhden soittotilan voi jakaa kaksikin bändiä. Olen koittanut laskea niin, että toiminta olisi yrityksen kannalta jotenkin järkevää, mutta ei niistettäisi bändien viimeisiä ropoja, sanoo Sarin.

- En usko, että soittajat sen köyhempiä ovat kuin muutkaan ihmiset. Aika monet voivat sijoittaa harrastukseensa sen pari- kolmekymppiä kuussa, arvelee Sarin.

Sammonkadun varteen remontoidussa Musakeskuksessa toimii bändikämppien lisäksi myös neljä studiota, satapaikkainen ravintola ja valmistumassa on myös vuokrattavaa toimisto- ja työtilaa kulttuurin tekijöille ja alan yrittäjille. Ohjelmatoimisto Nem Agency on jo muuttanut taloon. Tilaa on kaikkiaan 1400 neliötä.

Suojellun rakennuksen uusi elämä

Yrittäjä Matti Sarin studiossa Tampereen Musakeskuksessa
Leena Peltokangas / Yle

Matti Sarin osti entisen Huurteen kiinteistön rakennusliike NCC:ltä, joka aikoi rakentaa tontille kerrostalon. Pyöreäkulmaisen punatiilisen kiinteistön julkisivun suojelun myötä talo kuitenkin säästyi puskutraktoreilta ja on nyt Sarinin yrityksen myötä kulttuurikäytössä.

15-vuotiaasta asti soittohommissa ja treenikämpillä viihtynyt Sarin on rakentanut soittotiloja sittemmin mm. pääkaupunkiseudulle, jossa hän asui kymmenisen vuotta. Paluumuutto Tampereelle teki unelmasta totta.

– Tällaisen isomman kokonaisuuden tekeminen on kytenyt mielessä pitkään. Tiesin, että soittotiloista ja ylipäätään kulttuurin tekemisen tiloista oli kaupungissa kova puute ja tottakai tämä hieno rakennus teki kaiken mahdolliseksi.

– En olisi kyllä koskaan pystynyt Sammonkatua pitkin ajamaan, jos en olisi tähän tilaisuuteen tarttunut. Se olisi aina kummitellut mielessä, että tuohon se olisi pitänyt tehdä. Eipähän tarvitse jossitella, tähän se nyt syntyy.