Maitotilallinen: "Jos yrittäjän voimat loppuvat, silloin kärsivät muutkin"

Kevättyöt vievät maatalousyrittäjien ajan tällä hetkellä kun uusi hallitus aloittelee kauttaan. Eniten uudessa hallitusohjelmassa huolestuttavat lomitusjärjestelmän leikkaukset.

Kotimaa
Maatalousyrittäjä trimmaa pian poikivaa lehmää
Minna Aula / Yle

Tervolalainen maitotilallinen Juhani Lampela trimmaa pian poikivan lehmän turkkia. Kevättyöt ovat hyvällä mallilla ja peltojen kuivumista odotetaan.

Uuden hallituksen ohjelma saa Lampelalta tyydyttävän kouluarvosanan. Erityisen hyvänä hän pitää yrittäjyyden tukemista ja puhetta normitalkoista.

Kyllä se tuntuu ja tosi rajusti.

Juhani Lampela

– Monelle aloittavalle yrittäjälle lupakysymykset ovat vastenmielisiä ja se on Suomessa yksi akilleenkantapää, Lampela pohtii.

Maatalouden lupaviidakosta riittää karsittavaa ja paljon päätäntävaltaa voisi siirtää kunnille. Näin päätöksenteko olisi lähempänä yrittäjiä ja kuluttajia, eivätkä päätökset veisi niin paljon aikaa.

– Valituskäytäntöihin pitäisi myös tulla muutoksia. Ei voi olla mahdollista, että kaikista asioista voi valittaa hamaan loppuun saakka, Lampela huomauttaa.

Maitolitrasta kymmenen senttiä poissa

Lampela huokaisee tukileikkausten edessä. Edellisen hallituskauden leikkaukset vaikuttavat vielä ensi vuoteenkin. Lisäksi yrittäjän toimeentuloa painavat EU:n Venäjälle laatimat vastapakotteet.

– Maitolitrasta on lähtenyt kymmenen senttiä pois. Kyllä se tuntuu ja tosi rajusti.

Nuorien yrittäjien houkutteleminen maatalousyrittäjyyteen tulisi Lampelan mukaan ottaa huomioon miettiessä lomitusjärjestelmän leikkauksia. Viljelijöiden työssä jaksamista ei pitäisi unohtaa.

– Jos yrittäjän voimat loppuvat, silloin kärsivät muutkin, Lampela toteaa.

– Maatalousyrittäjän työ on sitovaa. Toivon, että kuluttajat ymmärtäisivät kotimaisen tuotteen arvon niin kyllä me lappilaiset ja suomalaiset maatalousyrittäjät pärjätään tulevaisuudessakin.