1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tšekin hallituksen kaataneessa mustasukkaisuusskandaalissa vapauttavat tuomiot

Tuomari kumosi entisen pääministerin tuolloisen rakastajattaren ehdollisen vankeustuomion. Syyttäjät ovat kuitenkin jo valittaneet seuraavaan oikeusasteeseen.

Ulkomaat

Prahalainen oikeusistuin on vapauttanut Tšekin entisen pääministerin Petr Nečasin vaimon Jana Nečasován väärinkäytössyytteistä.

Nečasová, tuolloinen Nagyová, oli Nečasin kansliapäällikkö ja rakastajatar määrätessään vuonna 2012 sotilastiedustelupalvelun agentit urkkimaan Nečasin entistä puolisoa. Syyttäjien mukaan seuranta oli vakoilua, johon olisi tarvittu hallituksen tai presidentin valtuutus.

Nečasová tuomittiin aiemmin vuoden ehdolliseen tuomioon, josta sekä hän että syyttäjät valittivat. Uudessa oikeudenkäynnissä syyttäjät vaativat Nečasoválle, kahdelle entiselle tiedustelupäällikölle ja yhdelle tiedustelupalvelun jäsenelle kolmen ja puolen vuoden vankilatuomiota.

Tuomari kuitenkin katsoi, etteivät he olleet syyllistyneet rikokseen. Hän ei perustellut päätöstään, koska perustelut hänen mukaan sisältävät salaiseksi luokiteltuja seikkoja. Syyttäjät valittivat päätöksestä välittömästi.

Nečasin avioliiton ulkopuolisen suhteen paljastuminen ja korruptiosyytökset koituivat hänen hallituksensa kohtaloksi vuonna 2013. Saman vuoden ennenaikaisissa vaaleissa Nečasin johtaman konservatiivisen kansalaisten demokraattisen puolueen kannatus romahti alle kahdeksaan prosenttiin.

Lähteet: AP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi