1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

OPCW: 90 prosenttia maailman kemiallisista aseista tuhottu

YK:n kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n mukaan 90 prosenttia maailman kemiallisista aseista on tuhottu.

Ulkomaat

YK:n kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n mukaan 90 prosenttia maailman kemiallisista aseista on tuhottu. Järjestö kutsui tapausta merkittäväksi virstanpylvääksi.

Tuhottujen materiaalien joukossa oli myös tappavien hermokaasujen kuten sariinin valmistukseen käytettyjä raaka-aineita.

Eri valtioiden ilmoittamista kemiallisista aseista 63 000 tonnia on nyt tuhottu. Suurin osa tästä määrästä on peräisin Yhdysvaltojen ja Venäjän varastoista, OPCW sanoi. Venäjän ja Yhdysvaltain kylmän sodan aikaiset varastot saadaan tuhottua järjestön mukaan vuoteen 2023 mennessä.

Tuhottuihin materiaaleihin kuuluun myös 1 300 tonnia Syyriasta peräisin olevia kemiallisia aseita. Syyrian hallituksen väitettiin käyttäneen kemiallisia aseita maan sisällissodassa vuonna 2013, minkä jälkeen maan hallinto suostui luovuttamaan sen kemialliset aseet OPCW:lle. Väitteitä kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa on esitetty kuitenkin tämänkin jälkeen.

Yhteensä 190 maata on sitoutunut Kansainväliseen kemiallisten aseiden kieltosopimukseen sen tultua voimaan vuonna 1997.

Kuusi maata on edelleen jättäytynyt sopimuksen ulkopuolelle. Näistä kahden, Angolan ja Myanmarin, parlamentit hyväksyivät hiljattain sopimuksen. Egypti, Israel, Pohjois-Korea ja Etelä-Sudan ovat edelleen jättäneet liittymättä sopimukseen.

Kahdeksan sopimukseen liittynyttä maata on kertonut niillä olevan kemiallisia aseita. Näistä neljän, Albanian, Intian, Libyan sekä yhden nimeämättömän maan, kaikki kemialliset aseet on tuhottu.

Kemiallisia aseita käytettiin laajamittaisesti sodassa ensi kerran ensimmäisessä maailmansodassa Ypresissä, Belgiassa vuonna 1915. Vuonna 1988 Saddam Husseinin hallinto käytti kemiallisia aseita siviileitä vastaan Halabjan kurdikaupungissa ja tuhansia ihmisiä kuoli.

OPCW sai vuonna 2013 Nobelin rauhanpalkinnon työstään, erityisesti ponnistuksistaan Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamiseksi.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi