1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuulivoimayhdistys: Hallitus pysäyttää tuulivoimainvestoinnit

Tuulivoimayritysten mukaan uusi hallitus uhkaa pysäyttää tuulivoiman rakentamisen Suomessa. Hallitusohjelman leikkauslistalla on tuulivoiman tuotantotuki. Leikkaus aiheuttaa Suomen tuulivoimayhdistyksen mukaan menetyksiä sijoittajille ja syö luottamusta Suomeen vakaana sijoituskohteena.

talous
Varevaaran tuulivoimaloita Tervolassa 22.10.2014
Varevaaran tuulivoimaloita Tervolassa 22.10.2014 Jarmo Honkanen Yle

Hallitusohjelman leikkauslista vähentää tuulivoiman tuotantotukea vuodesta 2018 alkaen. Uusi hallitus aikoo muuttaa vain neljä vuotta sitten säädettyä tuotantotukilakia, vähentääkseen tukikiintiötä 25 prosentilla. Kiintiötä alennetaan 2500 megavolttiampeerista 2000 megavolttiampeeriin. Rahassa tukileikkaus on vuonna 2018 -12, 2019 -42 ja 2020 -59 miljoonaa euroa.

Tuulivoimayritysten etujärjestössä Suomen Tuulivoimayhdistyksessä vain muutama vuosi sitten säädetyn tukilain pyörtämistä pidetään soutamisena ja huopaamisena joka nakertaa kaikkien sijoittajien luottamusta.

– Leikkaustavoite aiheuttaa epävarmuutta alan sisällä, lisäksi se heikentää Suomen mainetta vakaana investointiympäristönä ja tulee aiheuttamaan osalle yrityksiä, jotka on riskirahoituksella kehittänyt hankkeitaan, tulee varmasti aiheuttamaan niille taloudellisia vaikeuksia, sanoo Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen.

Leikkaus syö tuottoja

Esimerkiksi Lapissa saattaa liipaisimella olla Taaleritahtaan yli sadan miljoonan euron tuulipuisto Posiolla, jos valitukset pitkittäisivät rakennuslupien lainvoiman saavuttamista parilla vuodella. Näin on koska Posion hankkeella ei ole vielä tukikiintiöpäätöstä, jonka voi hakea ja saada vasta lainvoimaisten kaavojen ja lupien jälkeen.

Jos lupien saanti venyy vuoteen 2018, niin tukileikkaukset ovat jo voimassa, mikäli hallitus kykenee tekemään leikkauslistansa vaatimat päätökset ja eduskunta hyväksyy. Taaleritehdas ei halunnut kommentoida Posion hanketta.

Taaleritehtaan toimitusjohtaja Juhani Elomaa arvioi sähköpostihaastattelussa leikkausten jarruttavaa vaikutusta yleisesti.

– Leikkaukset voivat vaikuttaa tuulivoiman investointihalukkuuteen tulevilla hankkeilla, joita ei ole vielä käynnistetty ja jotka eivät mahdollisesti pääsisi tuen piiriin, vastasi Taaleritehdas Oy:n toimitusjohtaja Juhani Elomaa.

Elomaan mukaan muutaman vuoden takaisen tukilain muuttaminen ”antaa kuvan Suomesta poukkoilevana sijoituskohteena, jossa poliittinen riski on vahvasti mukana.”

Nopeita päätöksiä odotetaan

Pelkkiä risuja Tuulivoimayhdistys ei hallitusohjelmalle anna. Kiitosta saa linjaus uusiutuvan energian lisäämisestä ja laskevan tuen teknologianeutraalisuus ja markkinaehtoisuus.

– Meitä ilahduttava kirjaus tässä hallitusohjelmassa on uusiutuvan energian lisääminen ja sille uuden tukimuodon, tätä nykyistä markkinaehtoisemman tukimuodon valmistelu, sanoo Anni Mikkonen.

Tuuliwatti Oy:n toimitusjohtaja Jari Suominen odottaa hallitukselta nopeita päätöksiä uudesta tukijärjestelmästä.

– Alan osaamisen ja työpaikkojen säilyttämiseksi on kriittistä, että tavoitteet ja kannusteet lyödään lukkoon mahdollisimman nopeasti, jotta pystymme jatkamaan investointeja suomalaiseen uusiutuvaan energiaan, vastasi Tuuliwatin toimitusjohtaja Jari Suominen sähköpostihaastattelussa.

Lue seuraavaksi