"Chelsea, Real, ihan mitä vain" – Jaron pelaajalupaus tähtää kansainvälisille kentille

Suomalaisen jalkapalloväen huomio on viime aikoina kiinnittynyt Pietarsaaren Jarossa pelaavaan Serge Atakayihin. 16-vuotias pelaajalupaus on jo tehnyt Veikkausliigan historiaa. Tavoitteet ovat kansainvälisillä huippukentillä.

urheilu
Jalkapalloilija Serge Atakayi haluaa pelata kansainvälisessä huippujoukkueessa.
Petri Puskala / Yle

Serge Atakayin pitäisi oikeastaan olla koulussa, onhan meneillään viimeinen varsinainen päivä peruskoulua.

– Sain koulusta luvan olla pois. Siellä katsotaan leffaa.

Peruskoulusta Atakayi aikoo jatkaa ammattikouluun ja opiskella puusepäksi. Selvää kuitenkin on, että ykköstavoite on jossain ihan muualla: Veikkausliigan historian nuorimmaksi maalintekijäksi noussut nuorukainen haluaa kansainvälisille kentille.

– Haluan pelata isossa, ulkomaalaisessa joukkueessa, jos on mahdollisuus. Chelsea, Real, ihan mitä vain. Huippujoukkue.

Historiallinen maali

Kongolaistaustainen nuorukainen on asunut Suomessa viitisen vuotta. Vuonna 2013 hän muutti Pietarsaareen ja aloitti FF Jaron junioreissa. Debyytti Veikkausliigassa tapahtui tämän vuoden huhtikuussa, ja 17. toukokuuta hän teki historiallisen maalin HIFK:n verkkoon.

– Tuntui tosi hyvältä, olin tosi iloinen, Atakayi hymyilee.

Jalkapalloilijan ura on kiehtonut Atakayita pienestä pitäen. Äidilleen hän ilmoitti jo lapsena pelaavansa joskus isossa seurassa.

– Äiti sanoi että sittenhän se nähdään. Täytyy uskoa siihen mitä haluaa ja luottaa itseensä.

Pelin kääntöpuolta, häviötä, ei aina ollut helppo niellä.

– Muistan että itkin aina kun hävisimme. Äiti kysyi että miksi sinä itket, kun kerran harrastat jalkapalloa ja tykkäät siitä niin paljon. Pienenä olin hieman huono häviäjä, mutta nyt olen tottunut siihen, Atakayi nauraa.

Läksyjä treenien välissä

Serge Atakayin elämään mahtuu jalkapallon ohella koulua ja kavereita. Nuorukainen pitää liikunnasta ja historiasta.

– Minusta on kiinnostavaa tietää, mitä Suomen historiassa on tapahtunut.

Välillä poissaoloja kertyy vaikkapa maajoukkueleirien takia, mutta Atakayi kertoo koulun suhtautuvan kannustavasti. Läksyt hoituvat treenien ja pelien välissä.

Atakayin oma perhe asuu Kongossa, joten tärkeä osa elämää on suomalainen perhe. Perheen kanssa katsotaan leffoja – ja tietysti jalkapalloa.

– Suomalainen isäni on Manu-fani, joten kiusaamme häntä kun joukkue häviää. Ja kun Chelsea tai Real häviävät, he yrittävät kiusata minua, Atakayi virnistelee.

– He ovat minulle todella tärkeitä, niin kuin isä ja äiti. He ovat auttaneet minua kaikissa asioissa.

Testeihin Hollantiin

Sopimus Jaron kanssa kattaa tämän ja ensi kauden. Serge Atakayi kertoo viihtyvänsä edustusjoukkueessa hyvin.

– Siellä kopissa on tosi hyvä olla, vaikka muut ovat aikuisia niin he kohtelevat minua kuin kaveria. He ovat tosi kilttejä ja mukavia.

Ovia ulkomaille on kuitenkin jo raoteltu: Atakayi on osallistunut englantilaisen Fulhamin testileireille, ja kesäkuun lopulla hän matkaa Hollannin pääsarjassa pelaavan PSV Eindhovenin testeihin.

– Kun sopimus Jaron kanssa loppuu, täytyy miettiä eteenpäin, mitä tapahtuu. Mutta jalkapallo on minun unelmani, se on se, mitä haluan tehdä.