Hyppää sisältöön

Järjestöt hallituksen asuntopolitiikasta: "Sijoittajat hyötyvät, vammaiset kärsivät"

Hallitusohjelma saa osakseen arvostelua siitä, että edullisen vuokra-asuntotuotannon lisäämiseen tarkoitettujen uudistusten hyödyt saattavat valua sijoittajarakennuttajien taskuihin. Vammaisjärjestö Kynnys kritisoi sitä, että asuntorakentamisen esteettömyydestä aiotaan tinkiä. Myös ELY-keskusten valitusoikeuden rajoittamista kaava-asioista kummastellaan.

Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Hallitusohjelman asuntopoliittisia kirjauksia ihmetellään järjestöissä ja virastoissa. Kaupunkien vuokrataloyhtiöiden aloitteesta syntynyt Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät Kova pahoittelee, että hallitusohjelmaan ei kirjattu tuetun rakentamisen korkojen pitämistä yhdessä prosentissa. Myös hyöty mallista, jonka mukaan rakennuttaja voi myydä tuetun vuokratalon kymmenen vuoden kuluttua vapailla markkinoilla epäilyttää.

– No sehän on selkeästi tämmöinen sijoittajalähtöisten yrittäjien tarpeisiin rakennettu malli ja minun arvioni on se, että varmasti jonkun verran asuntoja sillä syntyy, mutta ei niitä kaikkein kohtuuhintaisimpia vuokra-asuntoja, joista esimerkiksi täällä Helsingin seudulla on kaikkein suurin pula.

Vammaisjärjestö Kynnyksen toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä on huolissaan kirjauksesta, jonka mukaan uusien asuntojen esteettömyysvaatimuksista voitaisiin tinkiä.

– Kyllä me ollaan kauhistuneita siitä, että 30 vuotta on tehty työtä ja saatu esteettömyyttä vietyä eteenpäin, niin nyt käännetään kelloa taaksepäin 10–20 vuotta.

Könkkölän mukaan esteettömistä asunnoista on huutava tarve, kun tarvitsijoiksi lasketaan vammaisten lisäksi vaikeasti liikkuvat vanhukset.

– Meillä on valtava tarve esteettömille asunnoille. Niitä tarvittaisiin muistaakseni vuonna 2030 miljoona ja tällä hetkellä on pari sataa tuhatta.

Hannele Pokka: Elyt eivät ole himovalittajia

Hallitus pyrkii ohjelmassaan nopeuttamaan asuntorakentamista muun muassa lyhentämällä päätösmenettelyjä ja rajoittamalla kaavoista valittamista.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskustenvalitusoikeuden rajoittaminen on saanut ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokan laskemaan ELY-valitusten määrää.

Vuosina 2008-2013 se on ollut alle prosentin kaikkiaan 6 400:sta kuntien hyväksymästä asemakaavasta. Useimmissa tapauksissa hallinto-oikeudet myös katsoivat valitukset aiheellisiksi. Pokan johtopäätös on, että ELY-keskuksia ei voi luonnehtia ainakaan himovalittajiksi.